Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Mit tegyünk, hogy legalább az előlegfizetés ne fájjon majd annyira?

Most, mikor még a 2008. évi társasági adóbevallással bajlódik a vállalkozások nagy része, érdemes megvizsgálni, hogy milyen előlegfizetési kötelezettségünk várható az elkövetkező évben.

Hiszen minden évben arról is bevallást kell tennie egy vállalkozásnak, hogy az aktuális társasági adóbevallás alapján mennyi előleget kell majd fizetni havonta vagy negyedévente. Havonta kell, ha az előző évi fizetendő adó az 5 mFt-ot meghaladja, s negyedévente kell az adóelőleget megfizetni, ha az előző évi adója annál kevesebb.

A 2007. évről beadott bevallás alapján fizetjük az előleget a 2008. harmadik és negyedik, illetve a 2009. év első és második negyedévére. Azaz most ez év július 20-án fizetjük meg az utolsó negyedévi előleget, melyet egy vállalkozásnak a 2007. évi eredménye után kell megfizetnie.

Mit is jelent ez most a 2008. évi bevallásunkat figyelembe véve?  Hogy 2010. második negyedévéig az adóelőlegeket a 2008. évi bevallásunk alapján kell megfizetni!

Most, mikor sok esetben a cégek forgalmuk visszaesését észlelik, így várhatóan kevesebb eredményt tudnak realizálni, már ez is fájdalmas érzés.  Ráadásul az elmúlt év eredménye alapján kell a tárgyévre vonatkozó előlegeket megfizetni, ami számos esetben komoly likviditási problémát okozhat. Nem beszélve arról, hogy amennyiben kevesebb lesz majd a társasági és különadó kötelezettsége a vállalkozásnak, értelmetlen lenne az APEH folyószámláján kamatmentesen tartani a feleslegesen befizetett előlegeket.

Elkerülhető az előlegek túlfizetése, mert levélben lehetőség van kérelmezni méltányossági alapon azok mérséklését. Természetesen alá kell támasztani tényadatokkal, csatolni kell az aktuális főkönyvi kivonatot, mérleg és eredméykimutatást. Arra azonban ügyelni kell, hogy ezt a méltányossági kérelmet is időben, az előleg esedékessé válása előtt adják postára az APEH részére. Különben arra a negyedévre vonatkozóan már nem fogadják el, s így a nagyobb összeget kell befizetni, vagy eltérés esetén késedelmi kamatot számolnak már fel.

Fontos döntés ez, ügyelni kell arra, hogy a kérelem megalapozott legyen, mert ellenkező esetben a mérsékléshez szankció is tartozik. 20% bírságot kell fizetni a bevallott és a mérsékelt adóelőleg közötti indokolatlan különbség után.

Van még idő megvizsgálni az évi lehetőségeket, s megfontoltan dönteni, hogy a kérelem beadását választják e a likviditási gondok megelőzésére.

Forrás: www.adoszabaszat.hu