Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Vállalkozás Szlovákiában több lépésben

A Szlovákiai vállalkozói környezet (nemcsak az adórendszernek köszönhetően) a krízis ellenére is kedvező.
Több ok vezethet bennünket ah
hoz a lépéshez, hogy kiterjesszük vállalkozásunkat Szlovákiába:

 • piachódítás a termékeinkkel
 • szolgáltatásaink kiterjesztése a szomszédok felé
 • Szlovákia déli vidékein nem ütközünk nyelvi akadályokba
 • nemzetközi szintű adóoptimalizálás

Jelenleg az építőiparban tevékenykedő vállalkozások (termékforgalmazók és szolgáltatók egyaránt) is versenyképes piaci lehetőségeket találnak Szlovákiában.
Ah
hoz, hogy megtegyük az első üzleti lépéseket, nem szükséges feltétlenül gazdasági
társaságot alapítani a szomszédos országban.
Cikkünkben felvázoljuk az egyes lépéseket, lehetőségeket és azok jellemzőit.

 1. ÁRUSZÁLLÍTÁS
  Nem szükségeltetik semmiféle engedély
  Előnye, hogy ÁFA mentes az áruszállítás.

 2. ÁRUSZÁLLÍTÁS BESZERELÉSSEL
  Nem szükségeltetik engedély
  A beszerelés szolgáltatásnak minősül és ÁFA szempontjából figyelembe kell venni a teljesítés helyét.

 3. SZOLGÁLTATÁS NYÚJTÁS (leggyakoribb az építőiparban)
  Az egyéni vállalkozó, a BT, KFT vagy az RT esetében egyaránt figyelni kell a Szlovákiában eltöltött időt.

 • Amennyiben a szolgáltatással kapcsolatban a kint töltött idő nem haladja meg a 183 napot az utolsó 12 naptári hónapban, a teljesítés színhelyével kapcsolatban szlovák ÁFA (DPH) fizetésére kell regisztráltatni a magyar vállalkozást. Azaz ott is be kell jelentkeznie a társaságnak.
 • Amennyiben a szolgáltatással kapcsolatban kinn ltött idő folyamatos, vagy időközönként meghaladja a 183 napot az utolsó 12 naptári hónapban, nemcsak a szlovák ÁFA (DPH)-val kapcsolatos kötelességeinkre kell oda figyelni, hanem a szlovák törvényekből kifolyólag Szlovákiában szervezeti egysége keletkezik a magyar vállalkozásnak.

A szervezeti egységet be kell jegyeztetni a cégbíróságon és az adóhatóságnál, s ennek keletkezésétől az alkalmazottakat a szlovák előírások szerint kell alkalmazni.  A magánszemélyeknek a Szlovákiából származó jövedelmüket így már természetesen ott kell leadózniuk.

Maga a szervezeti egység nem önálló jogi személy. Szervezeti egységnek nemcsak telephely, iroda vagy képviselet (kirendeltség) minősül, hanem akár egy építkezésen való részvétel is. A jövedelemadó törvény szempontjából szervezeti egységnek minősül akár egy szlovák kereskedelmi banknál nyitott számla, vagy egy, szlovák természetes személy, aki a magyar cég, ill. magyar egyéni vállalkozó ügyeit intézi, szervezi Szlovákiában.

Amennyiben az előző lépések folyamán sikerül kiépíteni jelentős üzleti kapcsolatokat, és ha úgy látjuk, hogy érdemes a külföldi tevékenységünkre alapítani egy társaságot, akkor az lehet egy leányvállalat (a magyar cégünk az alapító vagy társtulajdonos), vagy önálló szlovák társaság (magyar természetes személyek a tulajdonosok). Az ilyen cégnek teljes mértékben a szlovák előírások szerint kell működnie.

Előnye, hogy áruforgalom esetén alkalmas a (háromoldalú) háromszög üzletek lebonyolítására és nemzetközi adóoptimalizálásra, mert az adózás egy részét áthelyeztük egy számunkra kedvezőbb adókörnyezetbe.

Leányllalat esetében ez nem teljesen igaz, mert az adózás utáni nyereség a magyar cégnél jelentkezik és ez nem minden esetben, lehet kedvező számunkra. Viszont kedvező helyzet alakulhat ki abban az esetben, ha a szlovák cégünk megvásárolja a magyar cégünket, vagy annak egy részét, és az itteni magyarországi vállalkozásunk válik leányvállalattá.

Forrás: www.adoszabaszat.hu