Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Várható késedelmi pótlék kötelezettsége 2008-ra?

Ha elektronikus bevalló, már megnézheti azt az ügyfélkapun keresztül október 1-jétől.

Az adóhatóság, ahogyan beharangozta, 2009-től az elektronikus bevallóknak nem küld sem folyószámla kivonatot, sem a 2008. évre felszámított késedelmi pótlékról értesítőt. Azért, hogy pontos képet kaphassunk pótlékkötelezettségükről, a pótlék alapjáról és a számítási módjáról, a folyószámla lekérdezés mellett, a késedelmi pótlék megtekintését is lehetővé tette az adóhatóság.

A 2008. évi pótlék felszámítás megtekinthető belépve az ügyfélkapura, s választva az eBEV-szolgáltatásokat. A lekérdezés menüpont alatt kell választani a pótléklevezetés menüpontot.

  • Aki nem érintett 2008. évre késedelmi pótlékkal, úgy erről szöveges üzenet megjelenésével kap tájékoztatást.
  • Aki érintett, annak a pótléklevezetése jelenik meg a képernyőn. A pótléklevezetés végén a „Megfizetendő pótlék” mezőben szereplő összeg előírása pedig a folyószámlán, a megfelelő késedelmi pótlékadónemen 2009. november 16-i dátummal kerül felkönyvelésre.

Megtekinthető majd a folyószámlán is, ha a lekérdezésnél 2009. november 16-i végdátumot adunk meg. Aki érintett 2008. évre pótlékkötelezettséggel, a megállapított összeg előírását a folyószámla késedelmi pótlék adónemén, és a magánnyugdíj-pénztárak késedelmi pótlék adónemein 2009. november 16-i dátummal láthatja.

Amennyiben eltérést tapasztalható a pótléklevezetés adatai között, úgy kifogással lehet élni. Észrevételt – illetékmentesen és lehetőleg írásban – a folyószámlát vezető illetékes igazgatósághoz kell benyújtani.

Végezetül – lejárt esedékességű tartozás elkerülése érdekében – felhívjuk figyelmüket a késedelmi pótlék befizetési határidejére, ami 2009. november 16. Ha a folyószámla összességében akkora adóhátralékot mutat, melynek megfizetésére jelenleg nincs remény, javasoljuk, hogy kössenek megállapodást az adóhatósággal, s így elkerülhetővé válik a bankszámlán történő inkasszálás.

Forrás: APEH és az adószabászat.hu