Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Még néhány napig választható…

bizonyos adómentes ingatlanértékesítésekre az Áfa alanyiság!

2009. november 16-án jelent meg a 2009. évi 110. törvény (2009. 11. 16.), mely a 2010-es évre a legfrissebb „saláta” törvényünk. Ebben nyílik meg a lakóingatlan értékesítésére vonatkozóan egy újabb választási lehetőség rövid határidővel.

Belföldön  nyilvántartásba vett adóalanyok dönthetnek úgy is ingatlan értékesítéseikkel kapcsolatosan, hogy választási jogukat megváltoztathatják az alábbi esetekben

  • azoknál az ingatlanoknál, ahol a használatbavételi engedély jogerőre emelkedése több mint két éves (nem új ingatlan)
  • beépítetetlen ingatlanok értékesítésekor (kivéve az építési telket)

Azaz, amikre választották az áfa adókötelezettséget, vagy nyilatkozat hiányában maradtak az adómentes értékesítésnél.

Azonban a most megjelent módosítás szerint, külön-külön is, amikor lakó vagy egyéb ingatlan értékesítésről van szó, választható egymástól függetlenül az adó alanyisága.

Ennek a lehetőségnek a határideje a 2009. évi 110. törvény 67.§-a szerint a hatálybalépés napjától számított 30 nap, azaz 2009. december 16-a.

Hogy miért is érdemes ezzel a lehetőséggel élni? Megfontolandó, hiszen ha lakóingatlant is értékesít egy vállalkozás, s erre az adómentességet választja, akkor olcsóbb tud lenni egy magánszemély vásárlónál, bár az ezzel kapcsolatosan felmerülő áfa tartalmat akkor nem helyezheti levonásba.

S ettől függetlenül az egyéb újnak nem számító ingatlanoknál választhatja az áfa alanyiságot, s vele kapcsolatosan akkor levonásba helyezheti a levonható áfa tartalmát egy esetleges felújítás, átalakítás esetén.

Megfontolandó, hogy élnek e a választás lehetőségével, de  ha választanak, akkor ettől öt évig nem térhetnek el.

Hogy min kell ezt bejelenteni? A 09//T201 megfelelő nyomtatványain, melyek újabb változatai az adóhatóság ígérete szerint a határidőig tartalmazni fogják ezt az új választási lehetőséget is.

Forrás: adószabászat.hu