Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Röviden a vállalkozásokat és a munkavállalókat érintő új várható adóváltozások akciótervéről, a teljesség igénye nélkül.

Irányelv: „Az egyik legfontosabb elem, hogy új adórendszert új alapokra kell helyezni, amely munkabarát, egyszerű, teljesíthető és igazságos. Jelentős adócsökkentés és az adózás leegyszerűsítése a két fő lépés.

A kormány javaslatai:
„Az első akcióterv intézkedései: az első, hogy a kormány két év alatt egykulcsos családi adórendszert vezetne be.”
Várhatóan akkor csökken az adójóváírása jelenlegi mértéke.

 „Cégek nyereség után fizetendő társasági adója 19-ről 10 százalékra csökken évi 500 millió forintos nyereség alatt, vagyis a társasági adó kedvezményes 10 százalékos kulcsát a jelenlegi 50 millióval szemben 500 millió forintos adóalapig lehet majd alkalmazni.”
Feltétel rendszerét még nem ismerjük, s csak feltételezzük, hogy az egyéni vállalkozók nyereségadója hasonló módon csökken akkor 10 százalékra.

 „A vérszerinti egyenes ági rokonoknál az „államnak sem illeték, sem adóbeszedés tekintetében semmi keresnivalója nincs”.
Beindul az ajándékozások dömpingje.

„Be kell vezetni az adózás alá nem vont kereset fogalmát, és aki adózott jövedelemből másnak magánszemélyként munkalehetőséget biztosít, akkor ez után a jövedelem után ne kelljen újra adót fizetni. Az egyszerűsített alkalmi foglalkoztatás feltételeit helyezzék hatályon kívül, és térjenek vissza a korábbira, amely kevésbé volt rossz, majd térjünk át egy újra”.
Ismét változás lesz az egyszerűsített foglalkoztatás háza táján, reméljük, hogy tényleg egyszerűbb és olcsóbb is lesz.

„Az ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak ne kelljen vállalkozóvá válnia és adják vissza az embereknek a szabad gyümölcspárlathoz való jogot.”
Hagyományos értelemben eddig sem kellett vállalkozóvá válnia a bérbeadónak, de adóznia kellett. Lehet, hogy sikerül csökkenteni az ebből származó eltitkolt jövedelmeket?
A pálinkafőzés feltételei meg talán tisztázódnak – mint igen fontos várható változás-, vagy a májak ellen megindul a bizonytalan származású cefrék támadása.

 „Javaslat a történelmi egyházak és karitatív szervezetek kérésére, és tegyék újra áfa mentessé az adományozást.”
Ám legyen, de várjuk akkor annak a szabályozását, kiskapuk lezárását.
 
„Kistermelők élelmiszertermelési, feldolgozási és –értékesítési feltételeit jelentősen könnyítsék.”
Eddig is gyakran tetten érhető volt romlott hús és egyéb élelmiszer piacra készítése, ezért talán jobban korlátozni kellene, nem könnyíteni a szabályokon.

A SZAKMA IRÁNYTŰJE!
„A hatvan napon túli végkielégítések és egyéb, béren felüli juttatások – mint szabadságmegváltás, titoktartási pénz – a költségvetési szférában legyenek megadóztatva 98 százalékkal."
Így legyen!

„A pártokra jutó költségvetési támogatás mértékét még ebben az évben csökkentik 15 százalékkal. Teljes telefon-, bútor-, gépkocsi vásárlási és -csere stopot rendelnek el a közszférában.”
Csak így tovább, bár az érintettek biztosan nem tapsolnak neki.

 „Az állam 120 milliárd forintot takarít meg „saját magán”.
Fontos a példamutatás!

 „Megadóztatja a kormány három évre a bankokat, biztosítókat, és pénzügyi cégeket 13 milliárdról 200 milliárdra emeli a  költségvetésbe fizetendő összeget.”
Folynak már az egyeztetések.

És továbbá
„A kormány azt javasolja, hogy jelzálogjogot csak forint alapú hitelnél lehessen bejegyezni, vezessék be a másodlagos élelmiszer vizsgálatot, a közüzemi díjak emelésére rendeljenek el moratóriumot, hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot."
Várjuk az egyeztetések befejezését, s az új már konkrét változásokat, hogy érdemben tudjunk tájékoztatni.

Forrás: adószabászat.hu