Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Értelmezte már a Főpolgármesteri Hivatal Adó Osztályától kapott tájékoztató levelét? Segítünk ebben!

Korábban a szakma nagy örömmel vette, hogy az iparűzési adó az APEH-hoz kerül – ha már nem szabadultunk meg végérvényesen tőle – de reményeink szerin talán jobban követhetővé vált volna. Nem azért, mert annyira elégedettek vagyunk az adóhatóság nyilvántartásával, de valahogyan a magánnyugdíj pénztárakkal is kevesebb a probléma, mióta folyószámláinkon ellenőrizhetjük. Az elektronikus bevallás lehetősége kialakult, megszoktuk és zökkenőmentesen működik. Bár az önkormányzatoknál (fővárosinál legalábbis) volt már regisztrálódási kezdeményezés, legalább az adatokba való bepillantás erejéig, de aki ebbe belekezdett, annak az élettől is elment már a kedve. A saját folyószámlájától meg még inkább. De legalább megtudta a bátor vállalkozó, hogy adatai milyen titkosak, még ő is csak akadályok legyőzésével nyerhet abba bepillantást. Nem érthető, hogy a szokásos regisztrációval és módszerrel miért nem oldható meg, hogy a gondos társaság és vállalkozó könnyedén adhassa bevallását, bejelentkezését, s tarthassa szemmel folyószámláját.

Már megvívtuk a harcot a bevallásunkkal, s az azzal egy időben kiszámítandó várható előlegekkel. Az ezekkel kapcsolatos esetleges eltéréseken az önkormányzatok is átverekedték magukat, s nem kis postaköltségbe került ezek kiértesítése sem.

No de a pénz nem számít, futja az adónkból, s íme, a nyár közepére megszületett egy szép napsütéses kánikulai napon az újabb döntés –reméljük nem a nap ártott meg a törvényalkotóknak-, hogy vissza az egész. Továbbra bevallani és befizetni is az iparűzési adót az önkormányzatoknak kell.

Az iparűzési adó, az egy olyan fajta adónem, melyet úgy egyszerűen keresztfélévesnek szoktunk hívni, mert a fizetési kötelezettség a bevallás határidejét követő második hónaptól számítódik. Összege a megelőző év adójának alapján kerül megállapításra, természetesen időarányosan, s így a második félévi aktuális előleget pedig szeptember hónap 15-éig kell mindenkinek befizetnie.

A gondos Önkormányzatok Adó Ügyosztályai ezért keresték meg levelükkel Önöket, mert a 2010. évi LVII. törvény hozta meg számunkra ezt a változást július hó 29-i hatállyal. Így ismét mindent az önkormányzatok adó osztályához kell teljesíteni ettől a naptól.

Az aktuális befizetendő előleg összegét pedig – a megelőző évektől eltérően nem fizetési meghagyás, hanem- a 2009. évről benyújtott bevallás alapján kell határidőre megfizetni.

Változatlanul ügyeljünk arra, hogy a közlemény rovatba legalább adószámunkat tüntessük fel, s a megadott bankszámlára utaljunk. Reménykedjünk abban, hogy egyszerűsítik majd az önkormányzatok a bevallás módját. Netán menthető lesz a honlapjukra feltett nyomtatvány kitöltés után, ami mostanság egy alapkövetelmény, vagy talán az ügyfélkapun keresztül is beküldhető lenne, esetleg egyszerűsítik a regisztrálódást is.   Ahogy mondják a remény hal meg utoljára.

Forrás: adószabászat.hu