Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

A sporttámogatások jegyében született az évközi adóváltozások új adómentes béren kívüli juttatása.

Egy egészen újfajta  cafeteria elemmel bővült az adómentesen adható juttatások palettája.

Augusztus második felében lépett hatályba egy sporttal összefüggő törvénymódosítás, mely többek között a személyi jövedelemadóról szóló törvény paragrafusait is érintve, bővíti az adómentesen adható juttatások körét.

Nevezetesen az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról I. számú melléklete bővül az alábbi 8.28. ponttal

8. A természetbeni juttatások közül adómentes:

8.28. az ingyenesen vagy kedvezményesen

a)    a sportesemény-szervező tevékenységet folytató szervezet által e tevékenységi körében juttatott (ide nem értve, ha azt más személy megrendelésére teljesíti),
b)    a kifizető által ugyanazon magánszemélynek az adóévben legfeljebb 50 ezer forint értékben juttatott, sporteseményre szóló belépőjegy, bérlet;

Ez a munkavállalónként adómentesen adható 50 eFt közkedveltté fog válni a sportszerető emberek körében, s így a sportegyesületek is extra bevételhez juthatnak. Konkrét jegyek és bérletek átadásán túl várható az utalványszolgáltatók sporttámogatást elősegítő új utalványrendszere is.

További adókedvezmény rendszer fog életbe lépni az úgynevezett látvány-sportágak (labdarúgás, kézi-, és kosárlabda, vízilabda és jégkorong) finanszírozásában.  Az erre vonatkozó módosító jogszabályok életbe lépéséhez még várni kell az EU áldására, s így annak elnyerése után forradalmi változások várhatók egyes sportágak finanszírozásában is. A tervezet szerint a vállalkozások adókötelezettségük akár hetven százalékát is sportágak támogatására fordíthatják majd, akár elcsúsztatva három éven keresztül is.

Ebben az évben a jogalkotók különösen kedvező jogszabályváltozásokkal örvendeztették meg a filmes szakmát, s most a sportrajongók széles táborát is.

Forrás: adószabászat.hu