Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Előjáróban az átalakult jövedelemadózás rendszerről, a teljesség igénye nélkül.

Az átalakult személyi jövedelemadó rendszer két jelentős sarokpontja az egykulcsossá válás az adózásban és a családi kedvezmény rendszere.
A jövedelmek jövőre a tervek szerint egy kulccsal, mégpedig 16 százalékkal fognak adózni az eddigi 17 és 32 százalék helyett.  S ez sokak örömére nemcsak a munkajövedelmekre fog vonatkozni, hanem a tőkejövedelmekre is, azaz nem különbözteti meg az adó mértékével egymástól adórendszerünk ezeket a jövedelem fajtákat. Tehát osztalékból, árfolyamnyereségből, kamatból és még az ingatlanok átruházásából származó jövedelmekre is azonosan a 16 százalék fizetendő adó mértéke fog vonatkozni a korábbi 25 százalék helyett.
Vállalkozások figyelem, a felgyülemlett eredménytartalékot akkor jövőre lesz érdemes kivenni, s itt gondolok még az eva-sok korábbi időszakáról képzett és fel nem vett eredménytartalékára is.

Viszont kisebb mértékben érvényesíthető az adójóváírás, mert a korábbi 15 100 forintos havi adójóváírás 12 100 forint igénybevételére módosul, határa pedig összesen 3 960 ezer forintig vehető igénybe.
2013-ig fennmarad a szuperbruttósítás rendszere, ami szerint történik az adóalap kiszámítása. Fokozatosan fog csökkenni 2012-től, amikor is felére csökken az 1,27-es adóalap megemelés, s aztán fog csak megszűnni.
Sokan kezdtek számolgatni, hogy hol az a jövedelemhatár, ami felett az adócsökkenés látványosan érezhető. Ez bizony feltehetőleg a havi 250 ezer forint feletti jövedelmeknél lesz.
De ezt nagyban befolyásolja a családi kedvezmény rendszerének átalakítása is, hiszen az nagyobb változást hoz akár már az 1-2 gyermekes családok életében is. Eddig csak 3 gyerektől lehetett igénybe venni a kedvezményt, s az is csak 4 ezer forintot jelentett gyerekenként.
A kisgyermekes családok összevont adóalapját 1-2 eltartott esetén 62 500 forinttal, három vagy több esetén 206 250 forinttal lehet csökkenteni havonta és eltartottanként. A jogszabály rögzíti az eltartottak fogalmát, ami például a magzat is a 91. napjától. 1-2 gyermek után ez adóban 10-10 ezer forintot, 3 gyermek után pedig 33-33 ezer forintot jelent, amit a házaspárok megoszthatnak egymás között.
Az utóbbi esetében ez 99 ezer forintot jelent adókedvezményben, ami mögött az előzetes számítások alapján legalább 600 ezer forintot meghaladó havi jövedelemmel kell rendelkeznie a családnak ahhoz, hogy igénybe is tudják venni. Egy minimálbéres munkabér az adójóváírással és egy gyermek utáni kedvezménnyel válhat csak teljesen adómentessé, amit a házastársak meg is oszthatnak egymás között.

Ilyen esetben valósul meg tehát a beígért  családi adózás, amikor egy kisebb jövedelmű gyermekes család az igénybe vehető  adókedvezményt teljes egészében érvényesítheti gyermekei után,  annak házaspárok közötti megosztásával.

Forrás: adószabászat.hu