Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Maradjak, vagy menjek?

A magán-nyugdíjpénztári problémák dilemmája.

A magánnyugdíj-pénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak a mostantól csak önkéntesnek nevezhető rendszerben.
Aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, s erről nyilatkozik, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíj-járulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíjból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján.
Ezen kívül várhatóan a számláján jóváírják annak a 14 hónapnak a járulékát is, amelyet 2010. október-2011. december között nem utal át a magánnyugdíjpénztárba a költségvetés.
Ha a magán-nyugdíjpénztári tagok úgy döntenek, hogy visszatérnek az állami rendszerbe (ehhez nem kell nyilatkozni), akkor február 1-jétől visszaáramlik az összes befizetésük az állami rendszerbe, és ebben az esetben a tag magával hozza a számláját, ami a tervek szerint egyéni számlára kerül.
A törvény szerint azok a magán-nyugdíjpénztári tagok, akik visszatérnek az állami rendszerbe, és az elmúlt években az infláció feletti hozamuk jelent meg a számlájukon, azok a többletet vagy készpénzben vehetik fel, vagy önkéntes pénztári számlán helyezhetik el. Azok a tagok pedig, akiknek munkaadója 8 százaléknál többet utalt át a magán-nyugdíjpénztárba, a 8 százalékon felüli összeget is felvehetik, vagy önkéntes pénztári számlán helyezhetik el. Persze ezen összegek nagyságát az pénztáraknak nyilvántartásukból kellene megállapítaniuk.
A Stabilitás Pénztárszövetség "Jogfenntartó nyilatkozat" beadását ajánlja azoknak, akik az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés mellett döntenek, azonban, ha valóban szabad választásra lenne lehetőségük, nem ezt a kényszerű döntést hozták volna meg.
A javaslat szerint a magán-nyugdíjpénztári tagok jogaik megóvása érdekében használják a pénztár általa készített nyilatkozatmintákat, ami innen tölthető le, s kitöltése után a Nyugdíjfolyósító Intézet részére kell még ebben a hónapban postázni.

Forrás: adószabászat.hu