Csongrád Megyei Iparszövetség

Kevés, amit kedden Varga bejelentett!

A kedden benyújtott törvénymódosító javaslat szerint 2018-tól nem a korábban meghatározott 20 százalék lesz a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke, hanem "csak" 19,5 százalék. Mivel ezt a közterhet a munkaadó fizeti a munkavállaló bruttó bére után, így közvetlen hatással nem lesz a pénztárcánkra, nem fogunk ezzel többet hazavinni. Ugyanakkor a munkaadóknak némi megtakarítást jelent, de nem eleget.

A munkaadóknak 2016-ban a 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás mellett még 27 százalék szochot kellett fizetnie, ami idén 22, míg jövőre 19,5 százalékra csökken. Ugyan ez alaposan redukálja a munkavállaló terheit, de ha figyelembe vesszük a bérnövekedést is, akkor azt láthatjuk, hogy összességében egyre többe kerül egy ember foglalkoztatása.

Ahogy a táblázatban is látható, miközben 2016-ban még 352 ezer forintba került egy átlagbér a közterhekkel együtt a munkaadónak, addig idén már közel 376 ezer forintnál járunk. Ráadásul, ha az átlagbérek úgy fognak nőni, mint ahogy a minimálbér, illetve a diplomás garantált bérminimum nő, vagyis 10 százalék körüli értékkel, akkor jövőre egy átlagfizetés kigazdálkodása már 405 ezer forintot jelent majd a 19,5 százalékos szocho-kulcs mellett is. Vagyis hiába a szociális hozzájárulási adó drasztikus csökkentése, a cégeknek ma sokkal többe kerül egy alkalmazott átlagos fizetése, mint két éve. Az a 0,5 százalékpontos csökkenés, amit a pénzügyminiszter kedden bejelentett, mindössze bő 1600 forinttal mérsékli a költséget.

Persze azok a cégek, amelyek jelentős profitot képesek generálni, az idei társasági adókulcs csökkentés megtakarításából tudják finanszírozni az előmunka terhének ilyen mértékű növekedését, de azok, amelyek kevésbé nyereségesek, szép lassan lehúzzák a rolót.

Forrás: mfor.hu