Csongrád Megyei Iparszövetség

Így foglalkoztathatóak a nyugdíjasok munkaviszonyban

Manapság szinte mindenhol azt halljuk és olvassuk, hogy Magyarországon munkaerőhiány van. A HR szakembereknek gondot okoz a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő felkutatása és kiválasztása – írja a Rátkai Ügyvédi Iroda.

A HR-esek számára az egyik alternatív toborzási módszer lehet, ha már nyugdíjba vonult munkavállalót hívunk vissza dolgozni: ennek kétségtelen előnye, hogy a munkavállaló kellő helyismerettel és technológiai tudással rendelkezik. Kérdés, hogy ez milyen jogi vonatkozásokat vet fel – írja a Rátkai Ügyvédi Iroda friss bejegyzésében.

Jelenleg semmilyen jogszabály nem tiltja, hogy egy cég nyugdíjas munkavállalókat foglalkoztasson. (Az öregségi nyugdíjba vonulás előfeltétele ugyanakkor, hogy azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, az illető ne álljon biztosítással járó jogviszonyban, például munkaviszonyban. Ezt követően a munkaviszony létesítésének nincsen akadálya.)

Ugyanakkor nyugdíjas foglalkoztatása esetén számolnunk kell néhány speciális szabállyal:

1.

Ha a munkavállaló a korábbi szabályok szerint korhatár előtti nyugellátásban részesül és öregségi nyugdíjkorhatárát még nem töltötte be, akkor jövedelmi korlát érvényesül: ha keresete meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát (ez az úgynevezett éves keretösszeg, amely 2017-ben 2.295.000,- Ft), úgy az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell.

Ha a kereset az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg, a nyugellátás szüneteltetésére nem kerül sor, de a tárgyév december havi nyugellátást vissza kell fizetni.

2.

Nem érvényesül ez a jövedelmi korlát, ha a munkavállaló már elérte a nyugdíjkorhatárt és öregségi nyugdíjban részesül.

3.

Ha a nyugdíjas a közszférában kíván elhelyezkedni (például közalkalmazotti jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, állami szolgálati jogviszonyban, állami vezetői szolgálati jogviszonyban, köztisztviselőként vagy közszolgálati ügykezelőként közszolgálati jogviszonyban, stb.), úgy az öregségi nyugdíj folyósítását – a jogviszony létesítésének hónapját követő hónap első napjától a jogviszony megszűnése hónapjának utolsó napjáig – szüneteltetni kell.

Ilyen esetben tehát választani kell, hogy az érintett nyugdíjas marad vagy jogviszonyt létesít és ez alapján kap díjazást. Ha az érintett igazolja a jogviszony megszűnését, úgy ismét folyósítják számára a nyugdíjat.

(Az Alkotmánybíróság friss döntése (október 27.) értelmében nem minősül diszkriminációnak az, hogy a közszférában dolgozók nyugdíjának folyósítása szünetel.)

4.

Fontos, hogy munkavédelmi szempontból a nyugdíjkorhatárt elértek úgynevezett „idősödőnek” minősülnek, ekként a sérülékeny munkavállalói csoportba tartoznak. Erre figyelemmel esetükben az időszakos munkaköri (egészségügyi) alkalmassági vizsgálatot főszabályként évente kell megszervezni.

5.

Nyugdíjas foglalkoztatása esetén speciálisak a munkaviszony megszüntetésének szabályai, erről ITT olvashat.

Forrás: kamaraonline.hu