Csongrád Megyei Iparszövetség

Varga: Hiányzott a bizalom, de megtanultuk a leckét

"Magyarország megtanulta a leckét." Érdemes egyeztetni, érdemes tanulmányokat készíteni egy-egy döntés előtt, érdemes tanulmányozni külföldi példákat. Ezek közelebb tudnak vinni minket egy jól működő gazdasághoz, mondta Varga Mihály hétfőn a kormány új kkv-stratégiájának bemutatóján.

A nemzetgazdasági miniszter szerint bár Magyarországon 2010 után végre megjelent a költségvetési fegyelem, ami a vállalkozó szellemmel, és az innovációra való nyitottsággal együtt már sikeressé teheti az országot, ezek mellett szükség van bizalomra is.

AZT PEDIG BE KELL ISMERNI, HOGY A BIZALOM ELÉGGÉ HIÁNYZOTT MAGYARORSZÁGRÓL AZ UTÓBBI ÉVEKBEN.

Persze magyarok vagyunk, de legalább a gazdasági területen létre kellene hozni valamilyen konszenzust, párbeszédet, mondta Varga. Ők az NGM-ben az amerikai FED kamatdöntési gyakorlatát is tanulmányozták ahhoz, hogy megértsék, hogy is jön létre a konszenzus, illetve a bizalom.

Arra jöttek rá, hogy egy-egy döntés előtt érdemes leülni beszélni az érintettekkel, szakmai szervezetekkel, kamarával, hogy kiépüljön a bizalom. 

Ezt aztán kipróbálták a gyakorlatban is. A sok egyeztetésnek pedig meg is lett a hatása szerinte. Példaként a bértárgyalásokat hozta fel, ahol hat évre jelöltek ki közösen egy járulékcsökkentési és béremelési pályát. "El tudtunk jutni egy magas szintű kohézió állapotába, a bizalomra építve tudunk hosszútávú döntéseket létrehozni" – mondta Varga Mihály.

Forrás: Index.hu