Csongrád Megyei Iparszövetség

Varga szerint kiemelt szerep jut a kkv-knak

Magyarország versenyképességének további erősítésében kiemelt szerep jut a kis- és középvállalkozásoknak – nyilatkozta az MTI-nek Varga Mihály arról a hétfői konferencián nyilvánosságra kerülő kkv-stratégiáról, amely a kormány és a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakmai együttműködésében készül el.

Hozzátette, a két fél szorosan együttműködve dolgozta ki a 2013-ban elfogadott kkv-stratégia megújított tervezetét, kifejezetten a magyar körülmények, szabályozási környezet és a vállalati sajátosságok figyelembevételével. A miniszter a megállapodás fontos tartalmi elemének nevezte, hogy a hangsúlyt a magyar kkv-k versenyképességének és termelékenységének előmozdítására kell helyezni. A szakmai anyag így külön-külön vizsgálja azokat a problémákat, amelyek a vállalkozások indulásakor mutatkoznak, illetve a növekedési szakaszban, végül az úgynevezett „érett” fejlődési szakaszban jelentkező feladatokat, nehézségeket.

A kormány 2017-ben meghirdetett versenyképességi fordulatának nélkülözhetetlen követelménye a magyar kkv-k termelékenységének növelése – húzta alá Varga Mihály. Az OECD arra kapott felkérést, hogy a magyar gazdasági, jogi környezet ismeretében, a nemzetközi tapasztalatokat, a jó gyakorlatokat is figyelembe véve fogalmazzon meg olyan stratégiai javaslatokat a kormány számára az érintett magyar kormányzati szereplők bevonásával, amelyek hosszú távon képesek a kkv szektor helyzetbe hozására, termelékenységének növelésére és így fokozottabb bekapcsolásukra a nemzetközi gazdasági vérkeringésbe vagy az úgynevezett globális érték láncolatba – hangsúlyozta.

A kép illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

A kép illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Arra a kérdésre, hogy ebben a tervezésben miért az OECD Magyarország partnere, Varga Mihály elmondta: a szervezet a fejlett gazdaságok klubja, immár 35 tagállammal minden kontinensről. Az elmúlt három évtizedben az OECD gyűjtötte össze egy helyen a legtöbb tudást és tapasztalatot a működő piacgazdaságokról, nehézségekről és kihívásokról, a jó megoldásokról és talán a legtöbbet tette kutatásokkal és elemzésekkel az újabb és újabb globális kihívásokra adandó gazdaságpolitikai válaszok kialakítása érdekében.

Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács elnökeként különösen fontosnak tartja, hogy a hazai vállalkozói kör első kézből értesüljön a stratégia legfontosabb tanulságairól és eredményéről. Ezt a célt szolgálja a nemzetgazdasági tárca által szervezett hétfői budapesti konferencia, amelynek kiemelt vendége lesz Alvaro Pereira, az OECD illetékes igazgatója, valamint Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

„A gazdaságnak stabilizációra, innovációra és bizalomra van szüksége”

A gazdaságban a stabilizáció, az innováció és a bizalom fontosságát hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közös konferenciáján Budapesten, ahol a nemzetközi szervezet magyar kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztésére javasolt stratégiájának munkaanyagát mutatták be. Köszöntőjében a nemzetgazdasági miniszter kiemelte: 2010 után a magyar kormány gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre,  fegyelmezett gazdaságpolitikát valósít meg, a magyar gazdaság úgy tud növekedni, hogy közben csökkent a külső államadósság.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Alvaro Pereira, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megbízott főközgazdásza és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b-j) a magyar kis- és középvállalkozások versenyképességének erősítéséről rendezett konferencián a Sofitel Budapest szállodában 2018. február 5-én (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Kitért arra, hogy a gazdaság állami rásegítő programok nélkül lassabban fejlődne, a magyar gazdaság 2013 után növekvő pályára került, és egyre inkább saját erőforrásra épít. Emlékeztetett: 2015 óta stratégiákat, megállapodásokat dolgoztak ki a szaktárcánál a versenyképesség erősítésére, köztük az iparstratégiát összefoglaló Irinyi-tervet, és létrehozták a Nemzeti Versenyképességi Tanácsot. A kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselői közös döntést hoztak a hat évre szóló bérfejlesztési és adócsökkentési megállapodással.

Az innováció megjelent az adóhatóság átalakításában is – jelentette ki Varga Mihály, és példaként említette, hogy a hatóságnál végrehajtott fejlesztések eredményeként a NAV készíti a munkavállalók személyi jövedelemadó-bevallását, hamarosan pedig a kisvállalkozások adóbevallását is meg tudja majd csinálni. Alvaro Pereira, az OECD megbízott főközgazdásza elmondta, munkaanyagukban helyzetértékelést adtak a magyar kkv-kről, és javaslatot tesznek a növekedésük segítésére. Úgy látják, hogy nemzetközi trendekhez hasonlóan Magyarországon is fontosak a mikro- és kisvállalatok, ugyanakkor javítani kell termelékenységüket és túlélési esélyüket.

Az OECD főközgazdásza elmondta, hogy közép- és hosszú lejáratú kölcsönt is biztosítani kell a kkv-knak bővülésükhöz, a kkv-k fejlesztése fontos részének tartja az oktatási reformot, a terhek csökkentését, az üzleti környezet javítását az e-kormányzás szélesítésével. A  magyar kkv-knak nagyobb szerepet kellene vállalniuk az innovációban, a kutatás-fejlesztésben. Szükségesnek tartja, hogy a magyar kkv-k nagyobb arányt képviseljenek az ország exportjában. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke egyetértett azzal, hogy a magyar kisvállalkozások hatékonysága alacsony, szerinte kihívás a magyar kkv-k előtt a digitalizáció, az ipar 4.0 megvalósítása, e nélkül a kiscégek most még biztosnak tűnő piacokat veszíthetnek el. A kamara elnöke kiemelte, modern, tudásalapú gazdaságot kell erősíteni, az oktatásnak pedig a nyelvtudásra és a digitális ismeretek mindennapi használatára is koncentrálnia kellene.

Forrás: hirado.hu