Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Tömegével mondanak fel magyar melósok: mégis, ki akar így dolgozni?

Ezek voltak a 18. hét legfontosabb, legérdekesebb, és legolvasottabb hírei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre.

Vészjósló előrejelzés: 300-500 ezer fiatal hagyhatja itt az országot

500 ezer munkavállaló hagyta itt eddig az országot, és tekintettel a közállapotokra, még 300-500 ezer fő követheti a példájukat – fejtette ki aggodalmait a Pénzcentrumnak adott interjújában Lukács Zsolt. Mivel a vezető-kiválasztásra szakosodott Telkes Consulting Kft. ügyvezetője szerint a távozók többségét a jó szemléletű, nyelvet beszélő, felsőfokú végzettségű fiatalok teszik ki, így nem véletlen, hogy már nemcsak a munkaerőpiac alsóbb pozícióiban, illetve a mérnökök szintjén tapasztalható kóros munkaerőhiány, hanem a probléma a közép-, és felsővezetői pozíciókban is komolyan korlátozza a cégek lehetőségeit. Arról nem is beszélve, hogy véleménye szerint a klasszikus kapitalizmus történetének elmúlt 100 évében nem volt olyan átalakulás, aminek épp a küszöbén vagyunk.

Sorra mondanak fel a magyar melósok: ki akar így dolgozni?

Folyamatosan nő a munkaerőhiány Magyarországon. A Profession.hu 2018 első negyedéves jelentése szerint 17 százalékkal nőtt a hirdetést feladó cégek, valamint a feladott hirdetések száma is az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A legtöbb vállalkozás szakmunkásokat és betanított munkásokat keres. Miközben az álláshirdetések száma egyre gyarapszik, a kutatásból az is kiderül, hogy a jelentkezés jóval visszafogottabb, vagyis a vállalatok süket fülekre találnak, miközben megbénítja őket a fluktuáció. Felmerül a kérdés: hogyan lehet vonzóbbá tenni egy munkahelyet egy munkavállaló számára? Mivel lehet elnyerni egy potenciális dolgozó bizalmát és leginkább hogyan lehet megtartani a jó munkaerőt? Ezekre kerestük a választ.

Magyar férfiak: sok százezret kaszálnak, mégis lúzernek érzik magukat

Magyarországon sok szó esik mostanában arról, milyen fontos lenne, hogy több gyermek szülessen. De felkészíti-e valaki a nőket arra a változásra, ami akkor áll be az életükben, mikor megszületik a gyerekük? Ha a társadalom azt várja el egy anyától, hogy ne legyen karrierje és kizárólag gyerekneveléssel foglalkozzon, akkor komoly problémákkal, elakadásokkal találkozhat az a nő, aki ennek az elvárásnak nem akar vagy nem tud megfelelni. Paizs Dóra megoldás központú coach-csal beszélgettünk többek között arról, hogy milyen helyzetbe kerülnek az értelmiségi, diplomás nők a gyerekszülés után, mivel kell számolniuk anyaként, ha vállalkozni, vagy karriert építeni szeretnének és hogyan élik meg a férfiak ezt a helyzetet.

Így jön ki szuperolcsón a nyaralás: 5 ezerből már megvan egy európai hétvége

"Magyarországon van egy szociokulturális beágyazottság, hogy az utazás drága, luxusdolog, ráadásul ennek része az is, hogy a repülésről sokan azt hiszik, csak úgy lehet, mint anno a 70-es években. Amíg nem megy át a társadalomba, hogy ez nem igaz, és az utazás igenis egy megfizethető valami, addig nem lesz nagy változás" – mondta el a Pénzcentrumnak Barna Béla. A majd 80 országot megjárt világutazóval, túravezetővel – akinek több útikönyve is megjelent, valamint másfél évtizedig volt főiskolai tanársegéd – beszélgettünk a magyar utazási irodák helyzetéről, az újhullámos szervezésről; a költséghatékony repülőjegy, illetve szállásfoglalásról; továbbá különböző tévhitekről és az utazást általánosan övező szürke ködről. Interjú

Nem titok többé: ilyen órabérért gályáznak a KFC-s dolgozók

Rengeteg embert keres a KFC, viszont az álláshirdetéseknél a cég nem szokta feltüntetni a fizetéseket. A vállalat honlapján és a hirdetés szövegében csupán annyit írnak, aki elnyeri az állást, versenyképes fizetést + bónuszt + cafeteriát + borravalót is kap, kedvezményes dolgozói étkezésben részesül és 25 százalékos kedvezményt kap a Pizza Hut éttermekben és Starbucks kávézókban. Most viszont kiderül, mennyi óradíjra számíthat az, aki náluk szeretne dolgozni.

Ezzel a fusi melóval havi 100 ezret is kaszálhatsz: fel sem kell mondanod

Sokan nem tudnak kijönni a fizetésükből, ezért ahhoz, hogy fizetni tudják a csekkeket és/vagy a hitelt, és hogy a család se szenvedjen nagyon hiányt semmiben, úgy döntenek, másodállást vállalnak. Ez nem könnyű, hiszen sokszor épp a család issza meg a levét annak, hogy több pénzt keresünk, hiszen annyival kevesebb időt töltünk otthon. De mégis, heti néhány óra plusz munkával mennyi plusz jövedelemre lehet szert tenni? Mekkora áldozatot kíván az, ha valaki fusi munkát is végez? Ennek jártunk utána.

Ezzel a módszerrel a Te gyerekedből is sikeres, gazdag felnőtt lehet

Mások a mai fiatal vezetők, mint a rendszerváltás után gyors karriert befutott szerencsés generáció képviselői? Mi a gyors karrier titka a mai világban? Számít a szülői háttér, a neveltetés, az iskolai eredmények? Mennyiben motiválja a vezetőket a pénz, a hatalom, a szeretet és az alkotás? Hogyan boldogulnak a még mindig férfivilág üzletben a női felsővezetők? Dr. Bokor Attila, címzetes egyetemi docens, és Kun Andrea, az Ascon Consulting tanácsadója az elmúlt két évben komoly kutatói munkát végeztek, hogy feltárják a "köztes generáció", azaz a sikeres, 1976-1986 között született felsővezetők és vállalkozók karrierútjait.

Forrás: Pénzcentrum