Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Elfogadták a jövő évi költségvetést

Varga Mihály a biztonságos növekedés büdzséjeként jellemezte az Országgyűlésben most elfogadott törvényt.

A kormány 4,1 százalékos GDP-bővüléssel számol jövőre 2,7 százalékos infláció mellett, és az ideinél alacsonyabb, 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt tervezett.

Jövőre a fegyelmezett gazdálkodás mellett is több jut a családok támogatására, a gyermekvállalás ösztönzésére, a munkahelyteremtésre, valamint a munkaerő megtartására, a nyugdíjak reálértékének megőrzésére, a gazdaság fejlesztésére, de az ország határainak védelmére is – mondta még a javaslat bemutatásakor a pénzügyminiszter.

 

Jövőre 4000 milliárd forint értékű beruházást valósítanak meg a költségvetés terhére,

segítve a további gazdasági növekedést.

2019-ben mind az általános tartalék, mind a hiánycél teljesítéséhez kötött biztonsági tartalék összege a másfélszeresére nő az idei évhez képest.

Az oktatásra 15 milliárd forinttal, az egészségügyre 101 milliárd forinttal, míg közbiztonságra és honvédelemre 156 milliárd forinttal többet biztosít a költségvetés.

A tömeges bevándorlás kezelésére és a terrorellenes intézkedésekre 2019-ben az előző években megkezdett fejlesztések forrásain felül 40 milliárd forintos elkülönített keret szolgálja Magyarország biztonságát. A honvédség modernizálását célozza, hogy 2024-re 2018-hoz képest a GDP arányában megduplázódnak, nominálisan háromszorosára nőnek a honvédelemre szánt költségvetési források.

2019-es költségvetést 128 igen szavazattal, 56 nem ellenében fogadták el a képviselők.

A Portolio.hu gazdasági hírportál értékelésében azt írta, hogy a kormány az óvatosság jegyében megemelte a tartalékokat. Így a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló általános tartalék 110 milliárd forintról 165 milliárd forintra nőtt, az Országvédelmi Alap 60 milliárd forintos összege viszont változatlan maradt és a különböző céltartalékokra 90 milliárd forint helyett 136 milliárd forintot irányzott elő a kormány. Ez összesen 360 milliárd forint, ami a GDP 0,8%-a.

A 2019-es költségvetést 128 igen szavazattal, 56 nem ellenében fogadták el a képviselők.

Forrás: Infostart