Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Az áremelkedés nyírja ki a magyar bérrobbanást

Júniusban is kétszámjegyű bruttó béremelkedést láttunk a magyar gazdaságban a KSH adatai alapján, azonban az egyre magasabbra szökő infláció miatt a reálbérek növekedési üteme lassul. 

Júniusban 10%-kal nőttek a bruttó bérek a versenyszférában, ami beleillik az elmúlt hónapok trendjébe. A bérek tehát továbbra is érdemben emelkednek, az azonban már látszik, hogy tavalyhoz képes azért lassabb az ütem. 

Az áremelkedés nyírja ki a magyar bérrobbanást


Ez részben azzal is magyarázható, hogy idén kisebb a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, mint tavaly. A kereseteket azonban nem csak ez, hanem az egyre fokozódó munkaerőhiány is hajtja felfelé, így összességében még érdemi emelkedést láthatunk.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű bruttó keresete (a vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a nonprofit szervezeteknél) 329 600 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 341 700 forint volt. Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 219 200 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 227 700 forintra becsülhető.

A nemzetgazdaságban a bruttó bérek 11,2%-os növekedéséről számolt be a KSH, a kedvező képet azonban kezdi "elrontani" az infláció. A fogyasztói árindex ugyanis ebben a hónapban már 3% feletti emelkedést mutatott – öt éves csúcsra ugrott -, így a reálkeresetek 7,9%-kal emelkedtek. 

Az áremelkedés nyírja ki a magyar bérrobbanást


Az év első hónapjaiban még 10% felett nőttek a reálkeresetek, miután az infláció a jelenleginél alacsonyabb volt és a bruttó bérek is gyorsabb nőttek, mint most.

Miután a következő hónapokban is 3% körüli infláció várható (júliusban 3,4% volt), így várhatóan nem tér vissza a reálkeresetek kétszámjegyű növekedése. 

Forrás: Portfolio