Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Ennyi az átlagfizetés a megyédben – nagyok a különbségek

Hatalmas különbségek vannak a főváros és egyes vidéki megyék nettói között.

KSH készített egy összehasonlítást Fókuszban a megyék címmel, amiből kiderül, hogy mennyit keresünk az ország egyes részein. Nagy különbségek vannak – míg a havi nettó egyes területeken nagyjából 149 ezer forint, máshol több mint 272 ezer forint kerül a pénztárcákba.

Nincs sok meglepetés a kimutatásban: Budapest és Győr-Moson-Sopron megye húzta fel az országos átlagot, amikor az átlagkeresetet kiszámolják.

Budapesten az átlagfizetés 272 ezer forint, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 224 ezer. Ezen kívül Fejér és Komárom-Esztergom megyében érte el az idei első féléves átlagkereset a nettó 200 ezer forintot.

Középtájon jár Heves, Tolna, Vas és Veszprém megye, amelyek adata közelítette a 200 ezres határt, ott valószínű, hogy ha tovább nőnek az országban a bérek, nemsokára már kettessel fog kezdődni az átlag.

Csongrád (185 ezer) és Bács-Kiskun (180 ezer) már jobban le van szakadva. Hajdú-Bihar, Baranya és Somogy átlagfizetései között pár száz forint a különbség, mindhárom helyen 177 ezer forintból kell kijönni havonta. Utánuk 174 ezerrel Jász-Nagykun-Szolnok következik a listán.

A sereghajtók pedig Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala (169 ezer), Nógrád (166 ezer) és Békés (158 ezer), a legrosszabb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol 149 ezer forint a nettó átlagfizetés.

A fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 231, a szellemieké 426 ezer forintra bővült a negyedéves felmérés adatai szerint.

Forrás: Szeretlek Magyarország