Csongrád Megyei Iparszövetség

Jöhet a sírig tartó munka: brutális nyugdíjkorhatár emelés várhat a magyarokra

Miközben a nyugdíjkorhatár emelkedésére számítanak a magyarok, a legtöbben már 60 éves koruk előtt nyugdíjba vonulnának.

 

 

Meglehetősen pesszimisták a magyarok a várható nyugdíj szempontjából: arra számítanak, hogy átélagosan a fizetésük 47 százalékáét kapják majd kézhez – derül ki a K&H legfrissebb biztos jövő Indexéből. A felmérés szerint a válaszadók átlagosan 57 éves korukban szeretnének nyugdíjba vonulni, az azonban sokaknak csak álom marad, ugyanis a várakozásuk szerint – a korhatár emelkedése miatt – majd csak 69 évesen tehetik meg.

Egyre többen tesznek félre

Bár egyre többeknek van megtakarítása, a kutatásból kiderült, hogy

  • 33 százaléknak kevesebb, mint 500 ezer forintja van,
  • 25 százaléknak 0,5 – 2,9 millió forintja van,
  • míg 12 százaléknak több mint 3 millió forintos megtakarítása van.

Az érintettek többsége nem egy konkrét bizonyos célra "gyűjt", leginkább biztonsági tartaléknak tekintik a felhalmazott összeget.  Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelős vezetője közölte,a második negyedévben a 30-59 éves korosztály 59 százaléka pozitívan értékelte anyagi helyzetét. Ugyanakkor míg 2017-ben azoknak, akiknek van megtakarítása, 38 százaléka mondta azt, hogy félre tesz a nyugdíjas évekre, idén azonban arányuk 29 százalékra olvadt.

Azt is elmondta, egyre többen tesznek félre pénzt, viszont egyelőre kevesen tesznek félre kifejezetten nyugdíjas éveikre. Az átlagos összeg, akiknek van nyugdíjcélú megtakarítása, az 1,8 millió forint.

57 évesen nyugdíjba mennének a magyarok

A felmérésben részt vevők 5 éves nyugdíjkorhatár emelésre számítanak, minél fiatalabbak voltak a válaszadók, annál magasabb nyugdíjkorhatárt vártak. A 30-asok 71 évre, a 40-esek 69 évre, az 50-es években járók pedig 67 éves nyugdíjkorhatárra számítanak. Ugyanakkor ha tehetnék, 57 évesen felhagynának a munkával. Az is kiderült, hogy minél fiatalabb valaki, annál fiatalabban szeretne nyugdíjba menni. 

A válaszadók többsége kiemelte, hogy az állami nyugdíj mellett fontos az öngondoskodás, és sokan aggódnak amiatt, hogy mire ők nyugdíjba mennek, az állami nyugdíjrendszer össze fog omlani. Sokan voltak olyanok is – akik ugyan korai nyugdíjról ábrándoznak – de azt gondolják, soha nem is lesznek nyugdíjasok, egész életükben dolgozni fognak. 

Az állami nyugdíjból nagyon nehéz kijönni, az utolsó nettó bérhez képest a nyugdíjukkal kapcsolatban 40 százalékos csökkenést várnak az emberek.

Ennyi pénzre lenne szükségük idős éveikben

A válaszadók szerint nettó 102 ezer forintból lehet kijönni nyugdíjasként, de 243 ezer forint kellene a kényelmes, gondtalanabb életszínvonalhoz. A többség egyébként azt gondolja, mostani lakásában fog élni nyugdíjasként is, 48 százalékuk viszont tart attól, hogy annak fenntartása komoly gondot okoz majd nekik.

Kuruc Péter elmondta, a többség tisztában van azzal, hogy lépnie kell, ha nem akar nymorogni idős korábnan. A válaszadók 74 százaléka jobban hisz az öngondoskodásban, azonban a felmérésben részt vevők 20 százaléka mondta azt, hogy túl fiatal még ahhoz, hogy a nyugdíjjal foglalkozzon. Pedig érdemes mielőbb elkezdeni: a K&H Biztosító kalkulációja szerint aki 30 évesen havi 10 ezer forintos rendszeres megtakarítással készül a nyugdíjas éveire, az nagyjából 10 millió forintra számíthat.

Betegen is dolgoznak az emberek

A válaszadók többsége nem igazán tesz az egészségéért, kiderült, hogy szűrővizsgálatra főleg a nők és az 50 év feletti lakosság jár. A válaszadók 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem szokott táppénzre menni, inkább betegen is dolgozik, szintén a 46 százalék mondta azt, hogy ha beteg, nem megy orvoshoz, inkább otthon kúrálja magát. A legtöbben hetente egyszer sem mozognak. Ehhez képest igen optimistán nyilatkoztak arról, milyen egészségi állapotnak örvendnek majd nyugdíjas éveikben: nagyon sokan nyilatkoztak úgy, hogy szerintük kevesebb egészségügyi problémájuk lesz, mint egy átlag nyugdíjasnak.

Dolgozni kell nyugdíj mellett is

Az is kiderült, a legtöbben arra számítanak, hogy nyugdíjas éveikben is dolgozniuk kell majd: a válaszadók 78 százaléka nyilatkozott így. Ugyanakkor volt, aki azért dolgozna idős éveiben, hogy ne unatkozzon. Szintén elég borúlátók a megtakarításukkal kapcsolatban is a magyarok: a válaszadók 49 százaléka mondta azt, hogy ha lesz is megtakarítása nyugdíjas éveiben, az nem sokat fog érni.

A 34 százalék úgy készül, hogy nyugdíjas éveiben nélkülöznie kell, és 33 százalék válaszolta azt, hogy a gyerekei támogatására számíthat,

Forrás: Pénzcentrum