Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Őrült nagy a költségvetés hiánya, pedig kaptunk pénzt Brüsszeltől

Nagyjából egy éve nem sikerült havi szinten többlettel zárnia a központi költségvetésnek. A brüsszeli utalásnak köszönhetően szeptemberben összejött.

Szeptemberben 149,8 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere – derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből. Idén ez volt az első olyan hónap, amikor sikerült többletet elkönyvelni, legutóbb ilyenre tavaly júliusban volt példa.

A tárca tájékoztatása szerint a kilencedik havi többlet nagyságrendileg megegyezik az Európai Bizottság által szeptemberben átutalt összegekkel (ez 157,9 milliárd forint volt, az év egészét tekintve 341 milliárdot utalt nekünk Brüsszel). Ennek köszönhetően sikerült némileg mérsékelni az uniós támogatások megelőlegezése miatt gigantikusra hízott kumulált költségvetési hiányt is, mely szeptember végén 1496,5 milliárd forintot tett ki.

Ez az éves hiánycél 110 százalékának felel meg.

A kormány év végi teljesülést érintő optimizmusa akárcsak eddig, úgy most is töretlennek tűnik a közlemény alapján. Mint írják, a gazdaság teljesítményének eredményeként emelkedő költségvetési bevételek változatlanul biztosítják az államháztartás stabilitását, miközben lehetővé teszik az egyes társadalompolitikai célok megvalósítását, valamint a hazai és uniós fejlesztések finanszírozását. Az év egészére nézve a kormány továbbra is 4 százalék feletti gazdasági bővüléssel és 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol. Optimizmusukat alátámasztja, hogy az év hátralévő részében több százmilliárd forintot várnak Brüsszelből.

Az első kilenc hónapban egyébként

  • az általános forgalmi adóból származó bevételek 377,9 milliárd forinttal,
  • a jövedéki adóból származó bevételek 77,3 milliárd forinttal,
  • a személyi jövedelemadóból származó bevételek 188,5 milliárd forinttal,
  • a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok pedig 205,3 milliárd forinttal haladták meg az előző év azonos időszakának adatait.

A kiadások között jelentős tételt jelentenek az uniós kiadások és a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések támogatása (például Modern Városok Program, Egészséges Budapest Program, egyéb beruházási programok).

Forrás: mfor.hu