Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

2019: Kánaán a nyugdíjasok foglalkoztatásában

Azok a magánszemélyek, akik 2019. január 1-től saját jogú nyugdíj mellett végeznek munkát, jövedelmük után csak 15 %-os személyi jövedelemadó fizetésre kötelezettek, és mentesülnek az egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulék megfizetése alól. Részletek a Reggeli egypercesben.

Azok a magánszemélyek, akik 2019.01.01-től saját jogú nyugdíj mellett végeznek munkát, a munkaviszonyukban nem minősülnek biztosítottnak. Hogyan érinti ez a szabály a nyugdíjast és a munkáltatót? Erre kapunk választ az Írisz Office adótervezőitől. 

Ez azt jelenti, hogy a munkaviszonyukból származó jövedelem után csak 15 %-os személyi jövedelemadó fizetésre kötelezettek, és mentesülnek az egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulék megfizetése alól. A jelenlegi jogszabályokhoz képest ez 14 %-os nettó bértöbbletet jelent a számukra.nyugdíj-2018-2019-tao-kiva-kánaán-példa-összehasonlítás

Ugyanakkor az intézkedés a nyugdíjat hátrányosan érinti

Eddig az a magánszemély, aki saját jogú nyugdíjasként munkaviszonyban állt, minden ledolgozott év után a naptári évben elért,

Mikor törölheti a NAV egy cég adószámát?

Mikor törölheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy vállalkozás adószámát? Ezt a kérdést válaszolják meg az Írisz Office adótervezői, ma reggeli egypercesünkben.

nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem összege egytizenketted részének 0,5 százalékával automatikus nyugdíjemelésben részesült. A törvényváltozások következtében ez a fajta növekedés megszűnik.

Viszont a törvénymódosítás a munkáltatóknak is kedvez

Mivel a saját jogú nyugdíjas alkalmazott a munkaviszonyában nem minősül biztosítottnak, így a szociális hozzájárulási adótörvény mentesíti a foglalkoztatót a munkáltató járulékok megfizetése alól. Így a foglalkoztatók társasági adóalanyiság esetén 19,5 %-os szochot + 1,5 %-os munkaerőpiaci hozzájárulási adót, kisvállalati adó alanyiság esetén pedig 13% KIVA-t takarítanak meg.

Nézzük meg, hogy 100 Ft-nyi nettó bér kifizetése összesen mennyibe kerül a munkáltatóknak idén, illetve jövőre: nyugdíj-2018-2019-tao-kiva-kánaán-példa-100-forint-nettó

Forrás: Piac&Profit