Csongrád Megyei Iparszövetség

Hitelek kisvállalatoknak: higgye el, megéri

Egy közelmúltbeli pénzpiaci felmérés szerint közel negyvenezer hazai cég, közülük többnyire a legkisebb, egy-két fős vállalkozások nem rendelkeznek banki hitellel, pedig növekedésükhöz, eredményesebb működésükhöz ez indokolt lenne.

Ma már több bank kínál számukra gyors és egyszerű hiteligénylési folyamat mellett vállalkozóikölcsön-megoldást. Ráadásul a bankokat a jegybanki irányítás és más piaci szereplők is ösztönzik e cégek számára nyújtott hitelek adására a gazdasági növekedés elősegítése érdekében.

A mikrovállalatok nem tudják és nem is hiszik, hogy hitelképesek – ez az egyik oka annak, hogy nem igényelnek hitelt. Mivel birtokukban általában nincs nagy értékű gép vagy ingatlan, amit felajánlhatnának hitelbiztosítékként, maga a vállalkozás rendszeres bevétele, a vállalkozás eredményessége (nyereségessége) adja a biztosítéki alapot a bankok által jelenleg kínált kisvállalati hitelekhez.

Mire figyeljenek a kisvállalkozók a kölcsön igénylésekor? A legfontosabbak: NAV, KHR és a vállalkozás saját tőkéje. Vagyis: ne legyen adótartozásuk, a korábbi hiteleket rendszeresen törlesztve ne szerepeljenek a rossz adósok listáján, és végül működjenek eredményesen, tehát a vállalkozásnak pozitív bevétele legyen. Ha ezeknek a kritériumoknak megfelelnek, egy jó üzleti terv birtokában esélyük van a sikeres hiteligénylésre.

Forrás: Blikk