Csongrád Megyei Iparszövetség

Duplájára nőtt a kiva felső határa

A kiva választási feltételei közül az éves bevételre, illetve a mérlegfőösszegre vonatkozó felső határ ötszázmillió forintról egymilliárd forintra emelkedik.

A legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma kiválasztásában segít a cégeknek a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátora. Minden cégnek megéri a próbaszámításokat elvégezni, hiszen a kisvállalati adó (kiva) választásával  az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint a 80 százaléka jobban jár.

A kormány több speciális adózási formát kínál a vállalkozásoknak. A megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénz spórolható meg törvényi keretek között. Az optimális forma kiválasztásban segít most a kiva-kalkulátor.

Annak a cégnek, amelynek a bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy amelyik növekedésre fordítja vissza a nyereségét, mindenképp érdemes tíz percet szánni a kiva-kalkulátorra.

A kisvállalati adó most szombattól még kedvezőbbé válik. Még több cég válhat potenciális adóalannyá.

A kiva választási feltételei közül ugyanis az éves bevételre, illetve a mérlegfőösszegre vonatkozó felső határ ötszázmillió forintról egymilliárd forintra emelkedik.

Jövőre további könnyítések jönnek. A kiva alanyiság a hárommilliárd forintos bevételi értékhatár

Aki most odafigyel, az nagyon jól járhat jövőre

Az év vége természetesen nem csak az ajándékvásárlásról szól, a megtakarítani vágyóknak néhány fontos határidőt is be kell tartaniuk. December 31-én az adóév is véget ér, addig pedig még van idő maximalizálni az erre az évre vonatkozó személyi jövedelemadó-visszatérítéseinket is – hívta fel a figyelmet az OVB Magyarország.

meghaladása esetén szűnik meg a korábbi egymilliárd forintos korlát helyett.

Az elmúlt két év kedvező változásainak köszönhetően 2016 végéhez képest megnégyszereződött a kivás cégek száma. Míg három éve hatezerötszázan, addig mára már majd’ 29 ezren választották ezt jelentős köztehercsökkentést, és minimális adminisztrációt kínáló adófajtát.

A kisvállalati adó alapja a személyi jellegű kifizetések és a kifizetett osztalék összege, amelyet csökkent a nettó tőkebevonás is. Az adó mértéke az adóalap 13 százaléka, melynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

Forrás: Piac&Profit