Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

111 ezer bevándorlót hozott be a kormány

Tavaly a korábbinál másfélszer többen érkeztek munkavállalási szándékkal Magyarországra – szúrta ki a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal 2018-as adataiban az Mfor.hu. Csak a munkavállalási szándékkal érkezők száma meghaladja a 60 ezer főt.

Ahogy arról korábban a Napi.hu részletesen írt, jelentősen nőtt Magyarországon a vendégmunkások száma azután, hogy a kormány 2017-ben júniusában egyszerűsítette a foglalkoztatásukat. A törvénymódosítások lehetővé teszik, hogy a szomszédos országokból érkező, nem EU-s állampolgároknak bizonyos munkakörök betöltése esetén – elsősorban hiányszakmákban – nincs szüksége munkavállalási engedélyre Magyarországon, az engedélymentesség 90 napra vonatkozik. Magát az engedélykérést is egyszerűsítették, hogy akár a tartós foglalkoztatás is megvalósuljon, ezért egyre több álláshirdetés tűnik fel külföldi karrieroldalakon magyar munkát kínálva.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal 2018-ra vonatkozó adatai alapján a portál azt írja: a tartózkodási jogosultságot szerzők több mint fele, 54 százaléka érkezett munkavállalási szándékkal Magyarországgal. Ez a 111 279 külföldiből 60 931 főt jelent – írja az Mfor.hu a bevándorlási hivatal legfrissebb adatai alapján. Jelentős még a tanulmányaik folytatása miatt Magyarországra érkezők száma is: egy év alatt 50,8 százalékkal 29 039-re nőtt a létszámuk. Tavaly 8189-en érkeztek ilyen szándékkal.

A statisztikából kiderül az is, hogy a legtöbb probléma az ukrán állampolgárokkal van: idegenrendészet 83 esetben, a bíróságok 53 ukrán kiutasítását rendelték el. Náluk több szerbet (49 fő) és albánt (39 fő) kellett kitoloncolni az országból. Arról, hogy valóban sok feszültséget okoznak az észak-keleti szomszédból érkező dolgozók sárvári riportunkban mutattuk be.

Érdekesség, hogy míg 2017-ben csak 797 fő kérvényt engedélyezték "további tartózkodási célok" ürügyén, addig tavaly már 2061 személy szerzett ilyen indokkal tartózkodási jogosultságot.

Forrás: napi.hu