Csongrád Megyei Iparszövetség

Nagyon nagy bajba kerülhet Magyarország a bérrobbanás és a sztrájkok miatt

A vállalatok legnagyobb problémája a munkaerőhiány Magyarországon, ami gyors béremeléshez vezet az egész országban. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke szerint komoly probléma lesz, ha a béremelést nem követi a termelékenység növekedése. Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország vezérigazgatója úgy véli, hogy a gyors béremelés és a sztrájkok hatása meghatározó lehet a beruházási döntéseknél, a cégek olcsóbb országokba vihetik az új beruházásokat. 

A magyar vállalatoknak a munkaerőhiány jelenti a legnagyobb problémát – derült ki a PwC Magyarország vezérigazgató-felméréséből. A vállalatok félnek attól, hogy piaci lehetőségeket veszítenek el a szakemberhiány miatt, így nem sikerül elérni a növekedési célkitűzést. 

Nagyon nagy bajba kerülhet Magyarország a bérrobbanás és a sztrájkok miatt

 

A béremelés akkora lehet, mint amennyi az infláció és a termelékenység növekedésének az összege


– mondta a Portfolio kérdésére Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) az elnöke, aki részt vett a felmérés bemutatóján.

"Az infláció 2-3%-os, vagyis ha 10%-kal nő a bér, akkor a termelékenységnek kellene 7%-kal növekednie. Ez a kritikus kérdés" – fejtette ki Futó Péter. "Ha ezt nem sikerül hozni, az komoly problémákhoz vezethet" – tette hozzá.

2018.11.19 05:46Mennyivel növekedjenek a bérek Magyarországon?

Miközben a gyors béremelés kitart, addig a PwC felmérése szerint a vállalatok már lassabb bővülésre számítanak Magyarországon, vagyis a GDP-növekedésbe vetett hitük megingott. 

Nagyon nagy bajba kerülhet Magyarország a bérrobbanás és a sztrájkok miatt

 

Ezek önbeteljesítő jóslatok, minél többen várjuk, hogy negatívra fordul a helyzet, annál inkább úgy lesz


– mutatott rá Futó Péter.

"Nagyon sok olyan év eltelt, ami nem hozott komoly megrázkódtatást. Most azonban megnőtt a félelem, hogy olyan negatív gazdasági esemény történik, ami a saját vállalatukat is befolyásolja, ezért óvatosak" – mondta az eredményeket bemutató sajtótájékoztatón Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország vezérigazgatója. Ezért a vállalatoknak növelni kell a hatékonyságot.

A Portfolio felvetésére, hogy a gyors béremelés és a sztrájkok hozhatnak-e vállalati csődhullámokat, Lőcsei azt mondta, hogy nem csődökre számít, hanem arra, hogy a cégek nem biztos, hogy Magyarországra hozzák az új beruházásainak, amikor erről döntenek.
 

"Könnyen egy kevésbé fejlett, olcsóbb országba vihetik a termelést, ilyen országokból pedig van bőven a környékünkön" – mutatott rá a PwC vezérigazgatója.

Kiemelte: évről-évre rekordot döntött a működőtőke beáramlása Magyarországra az elmúlt időszakban, ezt azonban nehéz lesz tartani, mert ha sokkoljuk a rendszert, annak beláthatatlanok a következményei. 

Forrás: Portfolio