Csongrád Megyei Iparszövetség

Sorra döntögeti az évtizedes csúcsokat a magyar infláció – Túl vagyunk a kritikus szinten

A Magyar Nemzeti Bank által nagyon figyelt adószűrt maginflációs index értéke 3%-ról 3,2%-ra gyorsult februárban, ami egy évtizedes csúcs. Két másik alapfolyamat-mutató szintén közel tíz éve nem látott magasságba kapaszkodott. Ezek újabb egyértelmű bizonyítékok a hazai inflációs nyomás erősödésére, ami miatt az MNB nagyon hamar a monetáris szigorítás útjára kényszerülhet. 

Ma reggel tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a februári inflációs számokat. A fő (éves) mutató értéke 2,7%-ról 3,1%-ra emelkedett, miközben a maginflációs index váratlanul 3,2%-ról 3,5%-ra, több mint ötéves csúcsra kapaszkodott. A részletes statisztikákból egyértelműen látszott, hogy nem csupán a dohánytermékek és alkohol jövedéki adójának emelkedése, hanem a mögöttes árnyomás erősödése vezetett az inflációs meglepetéshez.

A Magyar Nemzeti Bank egy órával a KSH után publikálta saját, az inflációs alapfolyamatokat nyomon követő mutatóit, amelyek szintén azt bizonyítják, hogy egyre nagyobb az árnyomás a magyar gazdaságban.
 

Az MNB által leginkább figyelt, éves adószűrt maginflációs index értéke tovább emelkedett a kritikus szintről, 3%-ról 3,2%-ra.

Nagy Márton MNB-alelnök január közepén egy interjúban jelezte, hogy amennyiben az adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3%-ot, az bizonyítékot jelentene az MNB számára, hogy az infláció tartósan elérte a jegybank célját. Ez már januárban bekövetkezett, most pedig újabb bizonyítékot kaptak a döntéshozók, hogy tartós folyamatról van szó.

Ha ránézünk a másik két MNB-s alapfolyamat-mutató alakulására, akkor is azt láthatjuk, hogy egyértelműen gyorsan emelkedő trend jellemzi a hazai árfolyamatokat. 

Az adószűrt maginfláció, illetve a fenti két index esetében egyaránt évtizedes csúcsról beszélhetünk (legutóbb 2009-ben jártak hasonló magasságokban).


A folyamatokat elnézve nagyon valószínűnek tűnik, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem fogja halogatni tovább a monetáris szigorítás kezdetét, és már a márciusi kamatdöntő ülésen (több mint hét év után először) szigorításról születhet döntés.

Forrás: Portfolio