Csongrád Megyei Iparszövetség

Jelentős adócsökkentés jön

Varga Mihály pénzügyminiszter törvényjavaslata csökkentené a tranzakciós illetéket, kamatadó-mentességet adna az állampírokra, amelyeket a lakástakarékok is forgalmazhatnának a jövőben.

A pénzügyminiszter kedden terjesztette be az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatát, ami a Portfolio elemzése szerint a következő lényeges elemeket tartalmazza:

  • A 2019. június 1-jétől kibocsátott lakossági állampapírokból származó jövedelem (kamat, hozam) adómentes lesz.
  • A lakástakarékpénztárak jelenlegi tevékenységi körét a befektetési szolgáltatásokat szabályozó törvény hatálya alá eső befektetési szolgáltatási és kiegészítő szolgáltatási tevékenységekkel egészítik ki, amelyek lehetővé teszik – kizárólagosan – az állampapír forgalmazás végzését saját jogon vagy közvetítőként.
  • A lakossági utalások esetén a tranzakciós illeték mentessége a 20 ezer forint alatti utalások esetén megmarad, a 20 ezer forintot meghaladó részére egységes lesz az illeték mértéke, évente 800 forint. December 31-ig tartó időszakra 400 forint lesz az illetékmérték.
  • A törvényjavaslat regisztrációs kötelezettséget ír elő minden automataberendezés üzemeltetője számára. A módosítás után már az autómosó- és a parkolóautomatákat is beköthetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Forrás: Infostart