Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Újra teljesen felforgatná a szakképzést a kormány

A kormány már rábólintott a szakképzési rendszer átalakításra. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Világgazdaságnak azt mondta:A szakképző intézményekben a szaktanárok hiánya a legnagyobb probléma. 

 

Alapjaiban forgatná fel a szakképzési rendszert a 2020-tól induló új koncepció, amelyre a kormány már rábólintott


– mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Világgazdaságnak. Hozzátette, három hetet kaptak arra, hogy azokon a területeken, amelyek pluszforrásokat igényelnek – mint például a szakoktatók bérezési rendszererének újragondolása -, kidolgozzanak egy intézkedési tervet. A javaslataikat április elején teszik le a kormány asztalára, és a tavaszi és az őszi időszakban a parlamentben a törvényi hátteret is megteremtik a szakképzés 4.0 koncepcióhoz.
 

A szakképző intézményekben a szaktanárok hiánya a legnagyobb probléma. Alig vannak olyanok a felsőoktatásban, akik szaktanárnak jelentkeznek, ezért a felsőoktatásban is változtatni kell


– tette hozzá Palkovics László. Az informatikusok, mérnökök, vegyészek vagy agrárszakemberek a munkaerőpiacon jól pozicionált állással rendelkeznek. Ha a szakiskolák nem tudják ugyanezeket a feltételeket biztosítani, nem lehet elvárni, hogy a felsorolt szakemberek továbbadják a tudásukat a diákoknak. Ezért olyan bérrendszert kell létrehozni, amilyen az iparra is jellemző – tette hozzá a miniszter.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint is az élőmunka, az oktatók magasabb bérezésének megoldása kell hogy prioritást élvezzen, de az infrastruktúra átalakítása és az eszközbeszerzés is fontos.

A szakképzési rendszer átalakítása több éven át tartó folyamat, de azt, hogy a költségvetésnek ez mekkora pluszteher, egyelőre nem lehet megbecsülni – tette hozzá az MKIK elnöke.

A tankötelezettség újbóli 18 évre emelése is szóba került az egyeztetések során, és hosszas vita volt róla – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Parragh László.

A strukturális változásokat ismertetve Palkovics László elmondta: a szakgimnáziumok négy plusz egy éves képzési rendszerét eltörlik, és újra bevezetik a technikumokat, amelyek ötéves képzést biztosítanak a diákoknak.

Az ötödik év végén a technikusok mind a szakismereti, mind a közismereti tantárgyakból érettségit tesznek, és bizonyos feltételek mellett nyitva áll előttük a felsőoktatás is.

Forrás: Portfolio