Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

A Magyar Iparszövetség tovább mérsékelné a közterheket

A Magyar Iparszövetség (OKISZ) a közterhek további mérséklését, az intézményi bürokrácia visszaszorítását is fontosnak tartja érdekképviseleti munkájában – mondta Vadász György elnök az MTI-nek.

A Magyar Iparszövetség elnöksége küldöttgyűlésre készülve értékelte eddigi munkáját, és meghatározta jövőbeni érdekképviseleti és szolgáltatási munkaprogramját.
  
Vadász György elmondta, úgy látják, hogy a pozitív gazdasági eredmények ellenére a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) versenyképessége, jövedelemtermelő képessége, termelékenysége még elmarad a fejlett uniós országokétól.

Kiemelkedően jó teljesítménynek tartják a 4,5 millió foglalkoztatotti összlétszámot, ugyanakkor egyre nagyobb gond a megfelelő szakképzettséggel rendelkező munkaerő biztosítása. A szakképzés területén, a duális képzésben nem érzékelik azt az áttörési szándékot, amely a minőségi munkavégzést szolgálná, ezért a szakképzés, a duális képzés feltétlenül fejlesztésre szorul. Közelebb kell hozni a fejlett országok ezen a téren szerzett oktatási, képzési tapasztalatait – mondta a Magyar Iparszövetség elnöke.
  
Vadász György rámutatott arra is, hogy az adórendszerben az adóterhek összességében közelítik az európai uniós átlagot, az egykulcsos 9 százalék társasági adó egyedülállóan alacsony, ugyanakkor a 35 százalékos bérteher az egyébként is kedvezőtlen versenyhelyzetben lévő hazai vállalkozásoknak nagy kihívás.
 
A Magyar Iparszövetség egyetért, és támogatja az alacsony bérek emelését, ezt azonban a gazdaságteljesítő képesség visszaesése nélkül csak az adómérték csökkentésével látják biztosíthatónak – mondta Vadász György.
  
Az iparszövetség elnöke elmondta, a Vállalkozás Fejlesztési Tanács márciusi ülésén megtárgyalt kkv-stratégia tervezetbe az általuk által kezdeményezett javaslatok, kérések nagy része beépült. Ugyanakkor a hazai vállalkozások jelentős részére még mindig jellemző a vállalkozói tudás hiánya, ennek felszámolása kormányzati segítséggel hozzájárulna az európai uniós felzárkóztatáshoz – hívta fel a figyelmet a Magyar Iparszövetség elnöke.

Forrás: Délmagyar