Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Pályázat indul a kisvállalkozások modernizációjára

Kétmilliárd forintos keretösszeggel megjelent a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása című új pályázati felhívás, amely egy újszerű, feltételesen visszatérítendő támogatási formában segíti majd a vállalkozások versenyképességének javítását.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében Magyarországon elsőként elinduló finanszírozási formát (feltételesen visszatérítendő támogatás) alkalmazó felhívás az Európai Unióban is egyedülállónak számít, ezidáig csak Portugáliában érhető el hasonló elven működő pályázat.

A mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása című kiírás keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások 5 és 40 millió forint közötti támogatást igényelhetnek új eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek kialakításához, valamint ezekhez kapcsolódó információs technológia-fejlesztésekhez.

A hasznosulás arányában kell visszafizetni

Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta, hogy a konstrukció keretében a pályázó teljesítménye a támogató által előre meghatározott eredményességi céloknak a projektmegvalósítást követő fenntartási időszakban való visszamérése révén kerül összevetésre a beadáskori állapottal.

Ezen eredményességmérési szempontok teljesítésének végén születik döntés a visszatérítési arány mértékéről, azaz a pályázó részleges vagy teljes felmentést kaphat az előzetesen kiutalt visszatérítendő támogatás visszafizetése alól.

Mérhető fejlődés

A várakozások szerint az eredményességhez kötött visszatérítési arány miatt a kedvezményezettek kiemelt figyelmet fognak fordítani a – várhatóan jövőbeli gazdálkodásukra is jelentős hatással bíró – projektek hatékony végrehajtására.

A feltételesen visszatérítendő támogatási forma alkalmazásával olyan fejlesztések támogathatóak, amelyek eredményeképpen a kedvezményezettek a saját múltbeli pozíciójukhoz képest mérhető fejlődést érnek el.

Magasabb keretösszegű kiírások is várhatók

Ha a pályázati konstrukció tapasztalatai visszaigazolják majd a várakozásainkat, és sikereket ér el ez az új támogatási forma, akkor a jövőben hasonló pályázati kiírások magasabb keretösszeggel való megjelenésére is lehet számítani.

A program keretében a tervek szerint több mint ötven vállalkozás technológiai modernizációja valósulhat meg, a támogatási kérelmeket 2019. november 21-én 9.00 órától lehet benyújtani.

Forrás: Apropro