Csongrád Megyei Iparszövetség

Leáldozott az OKJ-s képzésnek: mi lesz veled pénzügyi, számviteli szakma?

Megjelent a Magyar Közlönyben az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló 150/2012. kormányrendeletet módosító 229/2019. kormányrendelet. Ennek kapcsán szeretnénk pár tévhitet eloszlatni.

Úgy tűnik, az OKJ-s képzés nem egyszerűen megszűnik – mint ahogy az a köztudatban elterjedt –, hanem, bár nevében megmarad, kettéválik alapszakmákra, illetve szakmai képesítésekre. Előbbieket röviden úgy jellemezhetnénk, hogy iskolarendszerű képzések, míg utóbbiak iskolarendszeren kívüliek.

Az alap szakmai képesítéseket ötéves technikumban, hároméves szakképző iskolában, illetve iskolarendszerű felnőttoktatásban másfél-három év alatt lehet megszerezni.

Az alapszakmák között a számviteli, pénzügyi területen működők számára – közgazdasági-ügyviteli szakmacsoport – kettő olyan lesz, amelyhez szükséges tudás kizárólag ötéves technikumban sajátítható el, ezek a pénzügyi-számviteli ügyintéző és a vállalkozási-ügyviteli ügyintéző. Az iskolarendszerű képzést követően a végzettek továbbtanulhatnak majd, akár szakirányú felsőoktatásban, akár felnőttképzésben. Ha ezt nem teszik, képesítésük nem lesz elegendő például könyvelési, adótanácsadói feladatok ellátására!

Minden más, a szakmához kapcsolódó ismeretet a Pénzügyminisztérium által a későbbiekben meghatározott követelményrendszer szerint felnőttképzésben lehet majd elsajátítani. Ezek azok a szakmai képesítések, amelyek specializációként ráépülnek valamelyik alapszakmára, vagy rövidebb idejűek. A szakmai képesítések esetén a vizsgákat kizárólag független vizsgaközpontokban lehet majd letenni.

A felnőttképzési intézmények a jelenlegi rendszer szerint 2020 végéig indíthatnak képzéseket, vizsgáikat 2022 végéig bonyolíthatják le. Vagyis az új rendszer szerint 2021. január 1-jétől indítanak majd például mérlegképes könyvelői képzéseket, így jövőre még a régi rendszer szerint lehet jelentkezni, feltéve, hogy a vizsga időpontja is belefér a fenti határidőbe .

Biztosan nem kell attól tartani, hogy lesz olyan év, amikor a képzésekre nem lehet jelentkezni. Amiatt sem kell aggódni, hogy a régi rendszerekben megszerzett képzettségek a jövőben nem, vagy csak korlátozottan lennének használhatók, vagy, hogy emiatt törölnének valakit a működésre jogosító nyilvántartásokból. Minden, már megszerzett képesítés, függetlenül a megszerzés idejétől és módjától, továbbra is működésre jogosít. Ugyanakkor, az jövő év végéig még a jelenlegi rendszerben lehet megkezdeni a tanulmányokat a felnőttképző intézményekben.

Sok még a kérdőjel, a keretek és a szabályozás felállítása okoz még fejtörést az Információs és Technológiai Minisztériumnak és a pénzügyi tárcának.

A változások várható hatása lehet, hogy sok esetben emelkedni fog a képzés ideje és annak költsége is. Az is körvonalazódni látszik, hogy kevesebb képző intézményből lehet majd választani. A rendszer és a vizsgáztatás feltételezhetően rugalmatlanabbá válik. Ugyanakkor reményeink szerint a képzések színvonalára és a jelentkezők szakmai elköteleződésére, tudására pozitív hatással lesznek a változások.

Forrás: Adózóna