Csongrád Megyei Iparszövetség

2020: készüljünk az új történelmi forintmélypontra!

Leértékelődő pályán maradhat a forint, így ne lepődjünk meg azon, ha 2020-ban új történelmi mélypontot is látunk az euró ellenében – a Portfolio által megkérdezett elemzők összességében így vélekednek a hazai fizetőeszköz 2020-as kilátásairól. Arra is kíváncsiak voltunk, milyen árfolyamra számítanak a nyári hónapokban.

Idén kivételesen nemcsak arra kértük a hazai makroelemzők egy részét, hogy küldjék el nekünk az általuk 2020-ra várt legfontosabb pozitív és negatív kockázatokat, hanem arra is kíváncsiak voltunk, mit gondolnak a forint idei évi kilátásairól. A forint idei trendszerű gyengülése és az új történelmi mélypontjai ugyanis fontos piaci eseménynek számítottak.

Két kérdést tettünk fel a hazai fizetőeszköz 2020-as teljesítményével kapcsolatban. 

  1. Lesz-e új forintmélypont 2020-ban az euróval szemben és ha igen, akkor milyen okokból kifolyólag?
  2. Hová várják az EUR/HUF kurzusát 2020. június végére?

Álljon itt a forint árfolyamának alakulása 2019-ben a szemléltetés kedvéért:

Forrás: Portfolio-Teletrader Kft.

Az EUR/HUF árfolyamának alakulása2018. 12. 27.2019. 03. 07.2019. 05. 16.2019. 07. 25.2019. 10. 03.2019. 12. 12.312316320324328332336

Lesz új forintmélypont

Az elemzők konszenzusa egyértelmű: idén könnyen belefér egy új forintmélypont. Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője felidézte, hogy történelmi mélypontokat ért el a forint 2019-ben, s bár az év vége felé konszolidálódott az EUR/HUF kurzusa, tartós nominális felértékelődésre nem számítanak. A szakértő azt is kifejti, miért gondolja így. "A magyar monetáris politika irányvonala laza, a reálkamatok mélyen negatívak, s a közeljövőben ebben nem várható változás. Emellett úgy tűnik, hogy a hazai monetáris politika – legalábbis amíg nem lát komolyabb inflációs veszélyt – egyfajta versenyképességi tartalékként tekint a forint nominális leértékelődésére. Az EUR/HUF árfolyama így továbbra sem mutat majd egyértelmű trendet, az erős volatilitás a 335-ös pontbecslésünk körül maradhat" – írta válaszában az elemző, majd hozzátette:

hosszabb távon összességében lassú konszolidált leértékelődésre számítunk. Ebbe a forgatókönyvbe pedig könnyen belefér az új forintmélypont 2020-ban.

Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központjának igazgatója hasonlóan vélekedett válaszában, mivel azt írta, hogy jó eséllyel láthatunk 2020-ban új forintmélypontot, mert amíg az európai infláció alacsony addig maradhat egy lassú leértékelődő pályán a forint. "Ez azt jelentené, hogy lenne olyan időpont, amikor a korábbi csúcsa fölé kerül az árfolyam, még ha arra is számítunk, hogy az idő túlnyomó részében alatta tartózkodik majd" – tette hozzá.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza azzal kezdte válaszát, hogy 

ahogy idén, úgy várhatóan 2020-ban is a forint marad a legkevésbé vonzó fizetőeszköz a befektetők számára.

"A folyó fizetési mérleg ismét deficitbe fordult, miközben a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája túl laza (növekedést és inflációt ösztönző) ahhoz, hogy a forint árfolyamát stabilizálja vagy erősíteni tudja. A 3-hónapos Bubor 20 bázispont alatt tartózkodik, ami a jelenlegi inflációs folyamatokat figyelembe véve a leginkább negatív reálhozamot generálja a teljes feltörekvő-piaci szegmensben. Ebben jelentős változásra pedig nem számíthatunk egészen addig, amíg a jegybank továbbra is fenntartja a likviditási többletet a deviza-swap tenderekkel" – magyarázza a várható folyamatok hátterét az elemző, aki arra is figyelmeztet:

A 2018-AS ÉVVEL SZEMBEN ÚGY VÉLEM 2020-BAN NEM LESZ MAJD EGY OLYAN HATÁRVONAL AZ EUR/HUF KERESZTBEN, AMI KÉPES LEHET MEGÁLLÍTANI EGY ESETLEGESEN ÚJRAINDULÓ ÁRFOLYAMESÉST.

"Egészen addig, amíg a külső környezetben a negatív kockázatok uralkodnak és az importált infláció visszahúzza a belső árfolyamatokat, az MNB-nek nem szükséges beavatkoznia az árfolyam mozgásába" – teszi hozzá az elemző, aki összefoglalóan azt mondja: 2020-ban gyengülésre számítanak, de már közel sem olyan mértékűre, mint azt láttuk 2018-ban vagy 2019-ben. 

Samu János, a Concorde vezérigazgató-helyettese szerint jelenleg a forint nem tekinthető drágának versenyképességi összehasonlításban. "A gazdaság kivitelének alakulása, a külső egyensúly helyzete ugyanezt támasztja alá. Ilyen alapon a forint akár erősödhetne is. A jegybank által alacsonyan tartott bankközi kamatok viszont a forint leértékelődését támogatják. Az alacsony kamatok mellett (ma az MNB által számított egyéves reálkamat -3% körül van) a forint finanszírozó deviza lett, azaz a forint eladásából más – esetleg régiós – deviza vásárlása nagy valószínűséggel kifizetődő tevékenység" – fejti ki a szakember. "Ez a deviza folyamatos leértékelődését eredményezi. A gyakorlattal valószínűleg akkor hagy fel a központi bank, ha a folyamatosan gyengülő árfolyam inkompatibilis lesz az inflációs céljával" – vetíti előre Samu János, aki szerint a jegybank legutóbbi kamatdöntése kapcsán ismét szimmetrikusnak ítélte meg az inflációs kockázatokat, így a forint az infláció megnyugtató lecsökkenéséig egy sávban maradhat az euróval szemben.

Hol lesz a forint június végén?

Nyeste Orsolya, Erste Bank: "335 a pontbecslésünk, ami körül a kurzus viszonylag széles sávban ingadozhat".

Tardos Gergely, OTP Bank: 336-338

Virovácz Péter, ING Bank: "Bár lehetnek még epizódok, amikor az infláció erősödik és közel lesz a célsáv tetejéhez, a nehezén – piaci szempontból nézve – talán már túl vagyunk. Az MNB egy óvatosabb hangvétellel képes lehet egy ideig kontroll alatt tartani a forintot. A strukturális folyamatokat azonban nem tudja eltéríteni: a mélyen negatív reálkamatok és a deficites folyó fizetési mérleg együttese a 340-es új rekord felé mozgathatja a forintot, melyet várhatóan 2020 júniusában látni fogunk. A jó hír azonban, hogy a nyár lehet a forint mélypontja és ez követően egy erősödésre számítunk, elsősorban a javuló nemzetközi környezet hatására".

Forrás: Portfolio-Teletrader Kft.

Az EUR/HUF árfolyamának alakulása2014. 12. 22.2015. 09. 15.2016. 06. 08.2017. 03. 01.2017. 11. 23.2018. 08. 17.2019. 05. 10.295305315325335

Forrás: Portfolio