Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Ez hihetetlen: megmondta a jósnő, mi lesz a legtutibb befektetés 2020-ban

Ahogy az előző évben, idén is kikértük pénzügyi elemzők véleménye mellett egy jós meglátásait is, mire számíthatunk 2020-ban az anyagiak terén. Amíg 2019-ben Frabato azt javasolta az olvasóinknak, ne vállaljanak nagy kockázatot, addig Morvay Kendra jósnő 2020-ban azt tanácsolja: Meggondoltan, megfontoltan, de merjenek kockáztatni. Az új évben jelentős változások várhatóak a pénzügyek terén a jósnő szerint, ezért érdemes félretenni, és azt is elárulta, mibe fektessük szerinte idén a pénzünket.

A Pénzcentrum a tudatos pénzügyi döntéseket támogatja, és olvasóinknak is azt javasoljuk, hogy fontos döntéseiket e téren inkább szakértők tanácsaira alapozva hozzák meg, mint a szerencsére, megérzésekre, vagy a csillagok állására. Az általunk megkérdezett jósnő szintén a tudatosság híve, és azt is vallja, hogy valahol mindenki a saját szerencséjének kovácsa. 

Morvay Kendra több mint 25 éve vállalkozó, foglalkozik sorselemzéssel, tarot kártya olvasással – emellett pedig több könyve is megjelent. Jóslással viszont gyermekkora foglalkozik, és felmenői között is akad híres jósnő, aki a családi legenda szerint Erzsébet királyné, vagyis Sisi álmát is megfejtette. A jósnő úgy véli, hogy sorsunkba nem beletörődnünk kell, hanem alakítanunk azt, ebben adnak iránymutatást a tarot kártyák szimbólumai.

Arra a kérdésünkre, milyen év várható 2020-ban, a jósnő egyértelművé tette, hogy recesszióra kell készülni. Szerinte ez nem is lehet újdonság annak, akit kicsit is érdekelnek a pénzügyek. Morvay Kendra szerint érezhetően több lesz a kiadás, mint a bevétel, azonban véleménye szerint nem kell még attól tartani, hogy az eddigi stabilitás felborul, hiszen sok ország és köztük Magyarország is fel van készülve a visszaesésre. 

Ehhez hozzá kell tenni, hogy a gazdasági elemzők nem számítanak recesszióra, főként a gazdasági növekedés lassulását prognosztizálják, viszont a növekedés lassulása nem egyenlő a visszaeséssel. A Portfolio elemzői szerint összességében egyenletes, magas ütemű, kiegyensúlyozott szerkezetű növekedést láthattunk Magyarországon. A közeljövőben azonban már lassulás várható, hiszen a beruházások dinamikája már aligha húzható tovább. Várhatóan jövőre a növekedés a 3-4 százalékos tartományba süllyed, de az utóbbi időszak pozitív meglepetéseit tekintve inkább felfelé mutató kockázatokat azonosíthatunk – írták.

Mibe fektessünk 2020-ban?

Befektetési szempontból a jósnő szerint a magyar állampapír nem jó döntés. Viszont, ahogy nemrég a Pénzcentrum megírta: a magyarok veszik a tavalyi év nagy újdonságát, a júniusban bevezetett állampapírt (MÁP+), mint a cukrot. Az eladott mennyiség tavaly december közepén átlépte a 3000 milliárd forintos határt. A MÁP+ tehát kiemelt népszerűségnek örvend: az öt év alatt elérhető, fixen 4,95 százalékos éves átlagos hozam a jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben kimagaslónak számít, magas likviditása és biztonsága sokakat ösztönöz arra, hogy bevásároljanak belőle. Főleg úgy, hogy amennyiben nem csődöl be a magyar állam (erre azért az elmúlt 100 évben nem volt példa), akkor ez az évi 5 százalék évi 5 százalék marad.

Viszont Morvay Kendra szerint a realizálható haszon kevesebb, mint maga az infláció. Azonban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, decemberi inflációs jelentése szerint a jövő évi infláció 3,5 százalék lehet a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Inflációs jelentése szerint. Az áremelkedés üteme az idei év egészét tekintve 3,3 százalék lehet, a maginfláció 3,8 százalékot tehet ki. 2020-ban 3,5, a rákövetkező két évben 3,3 illetve 3 százalékos inflációt valószínűsít a jegybank. Az előrejelzések szerint sem a maginfláció, sem a fogyasztói árindex nem fogja meghaladni a 4,95 százalékot.

Azonban korábban beszámoltunk arról is, hogy az infláció természete kettős: a bérkiáramlás miatt egyes szolgáltatások ára meredeken emelkedik, míg az importált infláció a tartós fogyasztási cikkek árának csökkenésén keresztül lassítja az áremelkedés ütemét. Az úgynevezett fogyasztói árindex által jelzett pénzromlás így meghaladhatja a MÁP+ hozamát. Az index számításához, az árváltozások mérésére különböző termékek, és szolgáltatásokat válogat össze a KSH a "fogyasztói kosárba", így kimutatható, átlagosan mennyivel kevesebb marad a lakosság pénztárcájában. 

Tehát lehetséges, hogy az MNB adatai szerint az infláció mértéke kevesebb, mint a MÁP+ hozama, a hivatalos adat nem feltétlenül képezi le a lakosság fogyasztási szokásait. Így az átlagemberek úgy érezhetik a bolti árak gyorsabb ütemben növekednek. 

Ha nem állampapírba, mibe fektessünk?

Morvay Kendra szerint az a legjobb, hogyha 2020-ban a tőkénket StartUp vállalkozásokba forgatjuk bele. Természetesen, ahogy mondta, ezt sem meggondolatlanul, fontos, hogy tisztában legyünk vele, milyen vállalkozás lehet a jövőben jövedelmező. A jósnő arra is megadja a választ, milyen területet megcélzó vállalkozásokba érdemes forgatni a tőkét.

Mivel szerinte a jövő nagy kihívása lesz a környezetszennyezés visszaszorítása, érdemes olyan StartUpokba fektetni, amelyek a klímaválság megelőzésére, megoldására törekszenek. Azt is hozzátette, hogy valójában nem klímaválság zajlik jelenleg, hanem szemét- és levegőválság. Az ilyen jellegű befektetés pedig nem csak anyagilag éri meg szerinte, hiszen azzal, hogy ezáltal teszünk is a környezet védelméért

a saját jövőnkbe fektetünk.

Azt hozzá kell tenni ehhez a gondolathoz, hogy Magyarországon a StartUp kultúra még gyerekcipőben jár, viszonylag kevesen fektetnek ilyen vállalkozásokba, és erősen kockázatos befektetésnek számít. Hogyha ilyesmiben gondolkodik valaki, mindenképp kérje befektetési szakemberek tanácsát, hacsak nem maga is az.

Arra a kérdésünkre, hogy 2020 a takarékoskodás vagy költekezés éve lesz-e, Morvay Kendra azt válaszolta, hogy mindenképpen takarékoskodni érdemes, főként azért is, hogy befektessünk. 

Szerencsés év lesz-e 2020?

A jósnő szerint a sorsa alakításáért mindenki maga felelős, tenni is kell érte, nem csak várni, hogy majd a szerencse mellénk áll. Idézte az ismert viccet, amelynek sokféle változata van, de a csattanója mindig ugyanaz:

József 20 éven keresztül minden nap imádkozik, és kéri a Jósitent, hogy emelje ki a szegénységből, legyen ötöse a lottón. Húsz év után a szokásos ima után nagy fényesség támad és megjelenik egy angyal Józsefnek, és így szól hozzá: "József, az Isten áldjon meg, az Úr üzeni, hogy legalább vegyél egy nyomorult szelvényt…"

Abszolút pénzkidobás 2020-ban…

Morvay Kendra általánosságban is úgy nyilatkozott, hogy az embereknek el kell kezdeniük tudatosabban bánni a pénzükkel, tudatosabban vásárolni, költekezni a jövőben. Szerinte 2020-ban a válságot már a saját pénztárcájukon is meg fogják érezni. Ezért is ítéli úgy,

kidobott pénz minden, amire az embernek nincs szüksége.

Erre példát is hozott: a világ számos pontján a csapból jó minőségű ivóvíz folyik. Így minden megvásárolt palackozott víz szükségtelen, a csomagolása környezetszennyező, káros az egész bolygóra. Ha pedig ez nem elég, még kidobott pénz is.

Forrás: Pénzcentrum