Csongrád Megyei Iparszövetség

Orbán Viktor a koronavírusról: “felmérhetetlenül súlyos következményekkel kell szembenézni”

Kínában a járvány felfutási szakasza eltartott 5-6 hónapig, így az az igazság, hogy a koronavírus járvány terjedése Magyarországon se 1-2 hétig, hanem több hónapig fog tartani és azután még jónéhány hónapig eltart, amíg visszatérünk a kiinduló helyzetbe – hangsúlyozta az MR1 Kossuth Rádió ma reggeli műsorában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint már most kezd megállni a magyar gazdaság és összességében "felmérhetetlenül súlyos következményekkel kell szembenézni". Azt tervezik, hogy összegyűjtik azokat az információkat, hogy hogyan tudják majd beindítani a gazdaságot egy újratervezett költségvetéssel és közösségi erőfeszítéssel.

Orbán Viktor legfontosabb üzenetei a rádióinterjúban:

 • Nem érdemes azt a remény táplálni, hogy ez egy 1-2 hét alatt lezajló nehéz időszak lesz, „hosszú hónapokig tart majd”. „Két hét múlva nem lesz jobb a helyzet, csak rosszabb lesz”.
 • Többfajta erőre van egyszerre szükség a helyzet kezelésére: a legfontosabb a lelki erő és az, hogy a járvány hatását korlátozni tudjuk. Kell rendőri erő is, mert azok a magyarok, akik külföldről hazatérnek, a határellenőrzéssel kell szembenézniük és a vizsgálatok alapján vagy hatósági, vagy önkéntes karanténba kerülnek. „Aki nem tartja be, azokat rá kell arra venni, ha kell erővel, hogy betartsák.” „Kell végül pénzügyi erő, amely szintén rendelkezésre áll”, ez sem lesz akadály és kell fegyelmezettség is, ebben is jobban állunk másoknál.
 • Köszönetet mondott mindenkinek, aki már hetek óta megfeszített erővel dolgozik. Elegendően vagyunk a magyar egészségügyben, tudunk mozgósítani, ha kell és mindenfajta eszközünk elegendő a józan ésszel megbecsülhető fertőzési arány mellett, de tartalék eszközök beszerzését is elrendeltem.
 • Azt, hogy milliószámra lesznek-e fertőzöttek Olaszországban, vagy Németországban, most nem tudjuk megmondani, de mi mindent megteszünk a határellenőrzéssel, hogy a visszatérő magyarok ne hozhassák be tömegesen a fertőzést.
 • A közoktatási intézmények bezárása kapcsán figyelik a környező országokat, a tapasztalatcsere a tudáscsere fontos. Az egyetemek bezárásáról is sokat gondolkodtunk, és azért léptünk, mert sok a külföldi. „Az a tapasztalatunk, hogy Magyarországra is a külföldiek hozták be a vírust”, az irániak hozhatták be, „ezért döntöttek az egyetemek bezárása mellett”.
 • Ma az a tudásunk van, hogy a koronavírus a gyerekeket nem fertőzi meg, illetve anélkül megy rajtuk keresztül, hogy ez megbetegítené őket, így most az idősek vannak veszélyben. Ha az lesz a tudásunk, hogy a gyerekek is veszélyben vannak, akkor bezárjuk a közoktatási intézményeket is.
 • Ma azt mondja a tudományos közösség, hogy az emberek 60-80%-án úgy megy át a vírus, hogy észre sem veszik, a maradékon jelentkeznek csak a tünetek és az idősek vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak.
 • „Ha bezárjuk az iskolákat, akkor az több hónapra fog szólni, és a tanároknak el kell menni fizetés nélküli szabadságra” és ez egyúttal a tanév végét is jelenti.
 • A gazdaság állapotáról kapott képre úgy reagált: „a helyzet sokkal súlyosabb, mint azt az emberek általában gondolják”. Sokan még nem érzékelik, hogy „megáll a gazdaság, mint ahogy az most velünk is történik”. „Felmérhetetlenül súlyos következményekkel kell szembenézni.”
 • A gazdaság leállása nem ugyanolyan mértékben sújtja a különböző ágazatokat, mint például a turizmust, vagy az élelmiszeripart. Más-más segítség kell az egyes ágazatoknak és ezért kérte meg a kamarát az e heti rendezvényen (ld. alább), hogy mérjék fel, egy-egy ágazatra koncentrálva milyen segítség kell. „Ez nagyon nagy erőfeszítéseket igényel majd” és „át kell csoportosítani komoly pénzeszközöket”. Az egész 2020-2021-es költségvetést újra kell tervezni és mivel az önkormányzatok is most februárban fogadták el a saját költségvetéseiket, nekik is át kell azokat dolgozniuk.
 • „A leállt gazdaság újraindítását szolgáló teljesen új megközelítésű költségvetésre van szükség”, de nem a költségvetés a fontos, hanem az emberélet és a védekezés.
 • Arra kell koncentrálni, hogy az egyéni megbetegedésekről ne lépjünk át a gócpontokra, azaz a csoportos megbetegedésekre, de „nem fogadnék arra, hogy nem jutunk el” a gócpontokig, és akkor majd azért kell küzdeni, hogy ne legyen tömeges, mint ahogy az már az olaszoknál és a franciáknál van.

Orbán Viktor a minap a kamara rendezvényén is a fentiekhez hasonlóan fokozottan pesszimista jelzéseket küldött a hallgatóságnak, amellyel azt igyekezett tudatosítani, hogy ez nem egy gyors lefutású járvány lesz, ami 1-2 hét múlva véget ér és megy tovább az élet, hanem egy elhúzódó válságkezelésre kell felkészülni. A jelzések után Varga Mihály pénzügyminiszter már megpendítette az idei magyar recesszió lehetőségét, aztán rá egy napra a veszélyhelyzet bejelentésekor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a legtöbb európai ország azért fog küzdeni, hogy elkerülje a recessziót. Ebben a környezetben pedig arra világítottunk rá, hogy valójában nagyon kicsi a magyar költségvetés mozgástere a lazításra a 3%-os maastrichti korlát betartása előtt, persze a napokban jöttek hírek, hogy sokkal lazábban fogja ezt kezelni Brüsszel is és jövő hétfőn az eurócsoportban döntés születhet a szabályok felpuhításáról.

Forrás: Portfolio