Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Teljesen átalakíthatja a munkavégzést a koronavírus: jogszabály is módosulhat miatta

 

Egyre több cég ismerik fel, hogy minél hamarabb konkrét lépéseket kell tenniük.

A koronavírus terjedésével olyan korlátozó intézkedésekre lehet számítani, amelyek befolyásolják a munkavállalók keresőképességét. Ezért a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda álláspontja szerint rendezni kellene egyebek mellett az otthoni munka, valamint a munkavállaló munkavégzés alóli mentesülésének szabályozását, akár a Munka Törvénykönyvének határozott időre szóló módosításával, akár rendeleti úton.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben felidézik: akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak, és más beosztást nem kap, vagy akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, továbbá aki járványügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud, és máshol átmenetileg sem foglalkoztatható, az keresőképtelennek minősül, és a keresőképtelenség első napjától kezdve táppénzre jogosult.

Van, hogy táppénz és munkabér sem jár

Ugyanakkor, amennyiben a munkavállaló járványügyi megfigyelés alatt áll, ám a munkavégzéstől nem tiltották el, nem számít keresőképtelennek, akkor nem jár neki táppénz sem. Ebben az esetben az alkalmazott fizetett szabadságot vehet ki, illetve a munkáltatóval egyeztetve élhet a különös méltánylást érdemlő ok miatt indokolt távollét vagy a fizetés nélküli szabadság lehetőségével. Az utóbbi két esetben azonban a dolgozó elesik az adott időszakra járó munkabérétől.

ures-tarca

A munkáltató dönthet úgy, hogy alapbér fizetése mellett a munkavállalót egy időre felmenti a munkavégzés alól, munkaidőkeretnél pedig a beosztást úgy módosítja, hogy a munkavégzésre később kerüljön sor, továbbá szabadságra is küldheti az alkalmazottat. Emellett a munkavállalókat járvány idejére otthon végzett munkára is kötelezhetik. Ha ezt a munkáltató egyoldalú intézkedésként rendeli el, akkor az éves felső korlát főszabály szerint 44 munkanap vagy 352 munkaóra.

További nehézségek

A szabályok szerint nem számít keresőképtelennek az a szülő, akinek gyermeke olyan óvodába, iskolába jár, amelyet járványügyi intézkedés érint, illetve ahol az adott intézmény csak javasolja a szülőknek, hogy gyermekeiket ne vigyék az adott közösségbe. Ebben az esetben szintén a fizetett szabadság, a különös méltánylást érdemlő ok miatt indokolt távollét, illetve megegyezés szerint fizetés nélküli szabadság lehet a megoldás.

Simon Emese Júlia, a BDO Legal partnere elmondta: a szabályok szerint, ha egy szülő egy hosszabb iskolabezárás idejére nem tudja másra bízni gyermeke napközbeni felügyeletét, a home office nem megoldható, és a munkáltató sem vállalja önként a bérfizetést a távollét tartamára, akkor vagy feléli éves szabadságkeretének jelentős részét, vagy az intézkedéssel érintett időszakra nem számíthat jövedelemre. A szakember szerint nem kizárt a jogszabályok módosítása a közeljövőben.

Sokan már otthonról dolgoznak

A cégek többsége nyitott az alternatív foglalkoztatási formákra, a jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzetben pedig egyre többen ismerik fel, hogy minél hamarabb konkrét lépéseket kell tenniük azért, hogy kollégáik otthonról vagy rövidített munkaidőben dolgozzanak – mondta Farkas Margit, az EY személyügyi tanácsadási üzletágának partnere.

Több nagy technológiai cég, mások mellett az Apple, a Google és a Twitter is arra kérte dolgozóit a napokban, hogy ha egy mód van rá, otthon végezzék a munkájukat a következő hetekben. Ez a tendencia külföldön és itthon is felerősödni látszik, egyre többen adják meg a home office lehetőségét a munkavállalóknak.

Bank360.hu információi szerint folyamatosan monitorozzák a járványhelyzetet a hazai pénzintézetek, amelyek nagyjából egységes protokollt követnek. Tartják a kapcsolatot a szakszolgálatokkal, a fiókokban, telephelyeken fertőtlenítőket helyeztek ki, fokozták a takarítások számát, és korlátozzák a külföldi üzleti utazásokat, kisebb és nagyobb létszámú megbeszéléseket, rendezvényeket.

Egyes bankok munkatársaikat laptokokkal látták el, és kialakították azon folyamatokat, amelyek lehetővé teszik a zökkenőmentes otthoni munkavégzést. Több bank és a NAV is megkezdte az ügyfelek felszólítását, hogy lehetőség szerint inkább elektronikus csatornákon intézzék a banki ügyeiket, egyes fiókok pedig már csak rövidített nyitvatartással üzemelnek.

Egészségügyi és oktatási intézmények, kormányzati és önkormányzati szervek, nonprofit szervezetek, valamint korábbi ügyfeleik számára ingyenesen elérhetővé tette otthoni munkavégzést segítő szoftvereit a LogMeIn, amelyek virtuális megbeszélések és videókonferenciák lebonyolításában segítenek. A cég közleménye szerint ezzel szeretné támogatni a frontvonalban működő intézményeket a koronavírus elleni küzdelemben.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere arra kérte a munkáltatókat, kezeljék rugalmasabban a munkaidőt a tömegközlekedésen csúcsidőben kialakuló tumultus elkerülése érdekében. Emellett javasolta a távmunka bevezetését minden olyan munkahelyen, ahol erre lehetőség van. A kormányt pedig a főváros nevében arra kérte, hozzanak központi intézkedést a rugalmasabb munkakezdéssel kapcsolatban.

Forrás: Femina