Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

A gazdaságban őket fektette már ki a vírus

Egész ágazatokat tépázott már meg a világjárvány. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) abban bízik, hogy ilyen körülmények között is 2-3 százalék maradhat a magyar növekedés. Összeszedték viszont, mely területek a legproblematikusabbak. A kormány közben már több százeres állásvesztést is elképzelhetőnek tart.

Az eddigiek (a monetáris tanácsi döntés és az inflációs jelentés is ilyen irányba mutat) szerint az MNB egyelőre különösebben nem aggódik a gazdasági növekedés miatt, de az infláció miatt sem. A pénzromlás üteme kalkulációik szerint az idén és jövőre is a jegybank által tolerálható szinten marad (ennek részletei látszanak a mellékelt ábrán). Az MNB alelnöke, Nagy Márton abban bízik, hogy V alakú kilábalás (vagyis villámgyors visszarendeződés) jön a gazdaságban. A GDP így az idén 2-3 százalékkal nőhet. Azt azonban ő is elismeri, hogy a lefelé mutató kockázatok növekedési hatása jelentősebb.
 


A koronavírus terjedése a szokásosnál is nagyobb bizonytalanságot eredményez a gazdasági prognózisokban – állapította azonban meg inflációs jelentésének egyik külön elemzésében a jegybank (a teljes jelentés itt található). A monetáris tanács döntését követő online tájékoztatón az MNB alelnöke már jól összefoglalva ismertetett néhány konkrét fejleményt.

Már itt az állás- és jövedelemvesztés

Az inflációs jelentésben az MNB szakemberei pontról pontra számba vették koronavírus-járványban leginkább érintett ágazatok szerepét a hazai GDP-ben. Ugyan ez a makrogazdasági hatásokat vizsgálja, de könnyű átlátni, hogy az említett területek munkáltatói egyénileg is nehéz helyzetbe kerülnek. Különösen persze akkor, ha – mint azzal már egyre többen kalkulálnak – elhúzódik a járvány.

Még nincsenek pontos adatok, de az látszik, hogy már márciusban 30-40 ezer állás megszűnik – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online Kormányinfón. Arról is beszélt, hogy áprilisban és májusban tömegessé válik a munkanélküliség az országban. Szerinte beigazolódott, amit korábban mondott, hogy a járvány munkahelyek százezreit viheti el. Most már az a kérdés – derül ki szavaiból –, hogy a százezres nagyságrend hány százezret jelent majd. A kormány Gulyás szerint minden segítséget igyekszik megadni, az eddigiek után további lépések várhatóak.

A jegybank így számol:

Autóipar

A négy hazánkban működő autógyár (Audi, Mercedes, Opel és Suzuki) termelése a jegybank szerint közvetlenül a GDP közel 2 százalékát adja. Az ideiglenes leállások és a különböző termelési korlátozások viszont a beszállítói láncokban is átmeneti kieséseket okozhatnak. A járműipar teljesítménye leginkább a fém- és gumiipart, a kereskedelmi és szállítási szolgáltatásokat, valamint a mérnöki tevékenységeket befolyásolja. Becslésük szerint az éves GDP szintjére az Audi, a Mercedes, a Suzuki és az Opel termelésének egy hónapi leállása a beszállítói láncokra kifejtett hatásokkal együtt összességében mintegy 0,3-0,4 százalékpontos hatással lehet.
 

Turizmus

A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazat közvetlenül mintegy 185 ezer embert foglalkoztat. A turizmushoz kapcsolódó személy- és áruszállítás, kulturális programok és szórakoztatóipar figyelembevételével a szektor részaránya meghaladja a GDP 6 százalékát is. Számításaik szerint egy havi, a kora tavaszi évszakban bekövetkező leállás a turizmusban és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokban mintegy 0,4-0,5 százalékpontos hatással van a hazai éves GDP növekedés ütemére.
 

Kulturális szolgáltatások

A kulturális célú szolgáltatások a hazai gazdasági hozzáadott érték 1,5 százalékát teszik ki, és teljes munkaidőben mintegy 80 ezer embert foglalkoztatnak. A járványhelyzet következtében a szórakoztatóipar is leállásra kényszerül. Bezártak a színházak, mozik, múzeumok, elhalasztották a koncerteket és sporteseményeket is, valamint több területen a sportegyesületek működését is felfüggesztették. Egy hónapnyi kiesés a szűken vett kulturális szektorban mintegy 0,1 százalékpontos hatással bír a hazai növekedési ütemre.
 

Szállítmányozás

Az ágazat közel 300 ezer embert foglalkoztat, így a teljes foglalkoztatáson belüli aránya nemzetközi összevetésben is magas. A szállításon belül a személyszállítás részesedése mintegy 40 százalékot tesz ki, ami a távolsági és helyközi, a közúti, vasúti és légi személyszállítást egyaránt magába foglalja. Az árufuvarozáson belül a közúti szállítás részesedése 76 százalék, a vasúté 20 százalék. A turizmushoz kapcsolódó távolsági személyforgalom (elsődlegesen a légi közlekedés) nagy része átmenetileg leállhat, a közúti és vasúti forgalom viszont csökken ugyan, de nem esik ki teljesen. Számításaik szerint egy kora tavaszi hónap hatása a hazai GDP-ben mintegy 0,2 százalékpont.

Forrás: Az én pénzem