Csongrád Megyei Iparszövetség

Táppénz a vészhelyzet alatt

A táppénz igénylése és a keresőképtelenség elbírálása lényegében továbbra is a korábbi szabályok alapján történik. Változás a folyamatos betegség esetén abban van, hogy a vészhelyzet ideje alatt nem szükséges legalább kéthetente igazolást kiállítani, az ritkábban is elegendő lehet. Cél, hogy csökkenjen a személyes találkozás a háziorvos és a beteg között.

– A jelenlegi helyzetben két olyan új keresőképtelenségi eset is van, amelyet a korábbiakban megállapított táppénzes 9 kódhoz most újonnan kell besorolni. Ezek az otthoni vagy kórházi karanténban lévő, a be­tegség tüneteit nem mutató személyek, illetve foglalkozásuk közben megfertőződöttek – hangsúlyozza az EU-TAX.

Közegészségügyi ok

A könyvelési és adótanácsadói iroda szerint az első esetben az Emberi Erőforrások Mi­­nisztériu­mának állásfoglalása alapján a 7-es kódot kell alkalmazni, ők ugyanis közegészségügyi okból vehetők keresőképtelen állományba. Fontos, hogy itt betegszabadság nem jár, tehát a keresőképtelenség első napjától kezdve táppénzt kell megállapítani. Ennek mértéke az általános szabályok alapján 50 vagy 60 százalék. A foglalkoztatót ez esetben nem terheli a táppénzhozzájá­rulás-fizetés kötelezettsége.
Járványügyi zárlat elrendelésekor, ha azért nem képes munkát vállalni a magánszemély, mert nem tudja elhagyni a lakóhelyét, akkor szintén a 7-es kód szerepel a táppénzes papírján. A dolgozót az országos tiszti főorvos értesítése alapján veszi keresőképtelen állományba az arra jogosult orvos – a zárlatot határozattal is bizonyítani kell.

Költségtérítés

Az egészségügyről szóló 1997. évi törvény alapján a járvány­ügyi „elkülönítés, zárlat, ellen­őrzés idején a fertőző betegnek, kórokozó-hordozónak fel nem róható szükséges és indokolt költségeket” az állam megté­rí­ti. Ugyanez igaz a társada­lombiztosítási jogviszony alapján meg nem térülő, kiesett munkajövedelemre is.
A vírusfertőzés munkavégzés közben is bekövetkezhet, például egészségügyi dolgozónál. Ha ez foglalkozási megbetegedésnek minősül, akkor a táppénz igénylésénél a munkavállaló táppénzes papírjára a 2-es kód kerül, vagyis a foglalkozási megbetegedés. Ha a ha­­tóság ezt üzemi balesetnek minősíti, akkor a keresőképtelenség első napjától 100 százalékos baleseti táppénz jár. A foglalkoztatónak ebben az esetben sem kell táppénz-hozzájárulást fizetnie.

Eredeti igazolások

A táppénz igénylése továbbra is a keresőképtelenség igazolása alapján történhet. Ezeket le lehet adni postai úton vagy e-mailben. Ha ez utóbbit választja a munkavállaló, akkor vagy elektronikus aláírással kell ellátnia a dokumentumot, vagy nyilatkoznia kell, hogy az igazolás mindenben megegyezik az eredetivel. A vészhelyzet megszűnése után természetesen le kell adni az eredeti igazolásokat is.

Forrás: Délmagyar