Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Azt hiszed, nyugat-európai árak vannak Magyarországon? Pedig kevés a nálunk olcsóbb ország

Mindössze három országban alacsonyabb a termékek és a szolgáltatások árszínvonala, mint Magyarországon – derül ki az Eurostat pénteken megjelent adatából. Itthon átlagosan a kétharmadát kell fizetni a termékekért és szolgáltatásokért, mint az Európai Unióban. De miben van a legközelebb a magyar és az európai árszínvonal?

Az európai árak kétharmadát kell fizetni Magyarországon

Az átlagos európai árszínvonal 65%-án állt Magyarország a most megjelent előzetes 2019-es adatok alapján. Ennél alacsonyabb árakat csak három országban – Bulgáriában, Romániában és Lengyelországban – mért az Eurostat.

VAGYIS HIÁBA ÉRZIK SOKAN ÚGY, HOGY UGYANOLYAN VAGY HASONLÓ ÁRAK VANNAK MAGYARORSZÁGON, A STATISZTIKA EZT NEM TÁMASZTJA ALÁ.

Az Eurostat adatai szerint a legolcsóbb az élet Bulgáriában, ahol mindössze az átlagos uniós árak 53%-át kell fizetni a termékekért és szolgáltatásokért. A lista másik végén Dánia áll, ahol több mint 40%-kal drágább az élet, mint az európai átlag. Mögöttük Írország és Luxemburg vannak még a dobogón.

Mi ennyire olcsó Magyarországon?

Az Eurostat hét termék- és szolgáltatáscsoportot vizsgált, vagyis az is kiderül, mitől jön ki a 65%-os átlagos árszínvonal. Talán a legtöbb embert érintő élelmiszerek esetében az uniós átlag 85%-át értjük el a statisztika szerint. 

Ruházati cikkekben kifejezetten olcsónak számítunk, az uniós átlag 81%-ával, aminél csak Bulgáriában alacsonyabb ennek a termékkörnek az ára. Ebben a kategóriában alapvetően kicsik a különbségek, a legmagasabbak az árak a skandináv államokban.

Hasonlóan kicsik a különbségek a háztartási elektronikai készülékek esetében, ott 91-111 százalékos sávban szóródik az árszínvonal az EU átlagához képest. Magyarország is ebben zárkózott fel a leginkább a kontinenshez, 98 százalékon állunk.

A grafikonon látszik, hogy ebben a mutatóban szinte a középmezőnyhöz tartozik Magyarország. Az egyébként nem meglepő, hogy az elektronikai cikkek esetében vannak a legkisebb különbségek Európában, hiszen ezek

JELLEMZŐEN IMPORTTERMÉKEK, ÚGYNEVEZETT TARTÓS FOGYASZTÁSI CIKKEK, MELYEK ÁRA ALIG VÁLTOZIK ORSZÁGONKÉNT.

A másik véglet az éttermek és a szállodák árszínvonala, a szolgáltatásokban sokkal nagyobb különbség tud kialakulni, ott számít leginkább az adott ország bérszínvonala is. Így nem is meglepő, hogy ebben a körben a 45%-os bolgár és a 156 százalékos dán érték a két véglet.

Forrás: Portfolio