Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Nagyon durván elszáll a hiány idén – De honnan lesz erre pénze Magyarországnak?

Az eredeti tervnél 1710 milliárd forinttal magasabb, 3600 milliárd forint lehet idén az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya – derül ki az Államadósság Kezelő Központ frissített finanszírozási tervéből. Az adósságkezelő emiatt nem tervez extra devizakötvény-kibocsátást, vagyis az összeget elsősorban a lakossági és a nagybani forintpiacról finanszírozhatja Magyarország.

A megnövekedett finanszírozási igényre és a lakossági értékesítés vártnál jobb alakulására való tekintettel az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) frissítette 2020 évi finanszírozási tervét. Az új 2020 augusztusában elfogadott módosított finanszírozási tervben a májusban elfogadott finanszírozási tervhez képest nagyobb lakossági értékesítést prognosztizál az ÁKK – olvasható a szerdai közleményben. 

Ennek eredményeképpen a lakossági kézben lévő lakossági állampapírok állománya 7766 milliárd forintról várhatóan 8547 milliárd forintra emelkedik 2020 év végére, míg a lakossági papírok állománya 119 milliárd forinttal csökken az intézményi kézben lévő lakossági papír állomány 900 milliárd forintos csökkenése miatt.

EZ ALAPJÁN TOVÁBBRA IS FENNTARTHATÓ AZ A KÖZÉPTÁVÚ STRATÉGIAI CÉL, HOGY A HÁZTARTÁSOK KEZÉBEN LÉVŐ LAKOSSÁGI PAPÍROK ÁLLOMÁNYA 2023-RA 11 000 MILLIÁRD FORINTRA NÖVEKEDJEN A 2019 ÉV VÉGI 7766 MILLIÁRD FORINTOS SZINTRŐL – EMELI KI AZ ADÓSSÁGKEZELŐ.

Az 1710 milliárd forinttal magasabb hiány miatt az ÁKK két fő területen kívánja növelni a finanszírozást. Egyrészről a lakossági értékesítés tavaszi lassulását követően a nyár folyamán ismét növekedtek a lakossági vásárlások, ezért az ÁKK az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján 882 milliárd forinttal mínusz 1001 milliárd forintról mínusz 119 milliárd forintra emelte a várható lakossági nettó állampapír kibocsátási tervet. Másrészről 948 milliárd forinttal 3397 milliárdról 4345 milliárd forintra emelte az aukciós forintkötvény kibocsátások tervezett volumenét 2020 egészét tekintve.

 
akk200826egy

Az elmúlt hónapok kedvező lakossági értékesítései következtében a lakossági nettó kibocsátástervezett 882 milliárd forintos növeléséből már 583 milliárd forint megvalósult augusztus közepéig. Azintézményi piacon a módosított terv szerinti 948 milliárd forint összegű többlet aukcióskötvénykibocsátásból 438 milliárd forint már augusztus közepéig megvalósult, mivel az ÁKK akeresletet figyelembe véve folyamatosan magasabb mennyiségeket fogadott el az aukciókon, mint a terveiben szerepelt. A forint államkötvénypiac és az ÁKK adósságfutamidő hosszabbítási stratégiájaszempontjából kedvező környezetet biztosít a Magyar Nemzeti Bank állampapír-vásárlási programja – teszi hozzá az ÁKK.

A devizafinanszírozás esetében az ÁKK nem változtat a korábbi terven, az év egészére vonatkozóan 4 milliárd euró összegű nemzetközi devizakötvény kibocsátással számol, amiből 3,5 milliárd euró már megvalósult áprilisban, illetve júniusban. A fennmaradó 500 millió eurónak megfelelő összegű devizakibocsátás legnagyobb részét japán jenben tervezi az ÁKK (szamuráj kötvény), aminek egyrésze zöld kötvény kibocsátás. Emellett az ÁKK változatlanul 500 millió euró nemzetközi pénzügyi intézményektől igényelt devizahitel (és ugyanilyen összegű forint hitel) lehívással számol, amiből 208 millió eurót már lehívott az ÁKK. Az ÁKK az eddigi gyakorlatnak megfelelően folytatni fogja a forint és devizaadósság lejárati szerkezetének aktív kezelését

ákk200826kettő

AZ ÁKK AUGUSZTUS KÖZEPÉIG KIBOCSÁTOTTA A MEGNÖVELT PIACI FORINT ÁLLAMKÖTVÉNY TERV (AUKCIÓS) 62 SZÁZALÉKÁT, A DEVIZAKÖTVÉNY MENNYISÉG 87 SZÁZALÉKÁT ÉS TELJESÍTETTE A TERVEZETT LAKOSSÁGI ÁLLAMPAPÍR ÉRTÉKESÍTÉS 72 SZÁZALÉKÁT A MÓDOSÍTOTT TERV SZERINT – TESZIK HOZZÁ.

Forrás: Portfolio