Csongrád Megyei Iparszövetség

Elkezdődött az igazi harc: blokkolhatja az Orbán-kormány az EU koronavírus elleni eszközét

Addig nem ratifikálja a magyar parlament a koronavírus-válság enyhítésére létrejövő uniós helyreállítási alap szabályrendszerét, amíg a tagállamok és az Európai Parlament (EP) nem egyeznek meg az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötésének lehetőleg minél gyengébb változatáról – ezt a zsarolásnak is beillő feltételt fogalmazta meg a magyar kormány az uniós tagállamok és az EP felé a Bloomberg információi szerint. Mivel az EP négy legnagyobb frakciója a minél szigorúbb jogállamisági feltételrendszert követeli és az ő jóváhagyásuk is kell a büdzsé rajtjához, miközben az Európai Bizottság még ebben a hónapban kijön a minden tagállamra kiterjedő első jogállamisági vizsgálatával, garantált, hogy erről a témáról hatalmas viták lesznek a következő hónapokban, amelyek a 2021 utáni magyarországi EU-s pénzeket alapvetően érintik.

Mi a magyar ultimátum lényege?

Mivel minden tagállami parlamentnek az indulás előtt ratifikálnia kell a 750 milliárd eurós helyreállítási alap mögötti közös adósságkibocsátási struktúrát, ez súlyt ad a magyar kormány fenti feltételének, hogy ezzel is igyekezzen minél inkább felvizezni a 2021 utáni EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötésének szabályait.

Ha pedig elhúzódnának a viták, akkor fennállna a veszélye, hogy nem tud 2021 elején elindulni az új helyreállítási alap, amire epekedve várnak például a járvány miatt súlyos gazdasági válságot is átélő déli tagállamok. Így ez még nagyobb nyomást helyez a viszonylag gyors megegyezésre. A helyreállítási alapból és a mellette elinduló normál EU-s költségvetésből egyébként brutálisan sok pénzre számíthat Magyarország is.

Mit akarnak a másik oldalon?

Közben a másik oldalon, az Európai Parlamentben éppen a közelmúltban született meg a négy nagy párt (köztük a Fidesz pártcsaládja!) között a közös levélben megfogalmazott egyetértés arról, hogy nem elég az uniós állam- és kormányfők által júliusban homályosan megfogalmazott jogállamisági feltételrendszer, annál sokkal szigorúbb szöveg és szankciós rendszer kell. Ha pedig ilyen nem lesz, akkor az EP nem adja áldását az uniós költségvetésre, márpedig az EP hozzájárulása nélkül az nem léphet hatályba, így a hozzá kötődő helyreállítási alap sem indulhat el.

Forrás: Portfolio