Csongrád Megyei Iparszövetség

Nyolc pontban foglalta össze a fenntarthatósági céljait a kormány

Javában zajlik a Sustainable World hibrid konferencia, az első előadások során a kormányzati szektor és a nagyvállalatok fenntarthatósági céljait ismerhette meg az offline és az online hallgatóság.

A konferencia első két előadásában a nagyvállalatok eddigi szerepvállalása és a kormány célkitűzései kaptak szerepet. A BCSDH elnöke, ifj. Chikán Attila elmondta, hogy a szervezetük egyik fő küldetése, hogy utat mutassanak a vállalatoknak: 

A fenntarthatóság összes aspektusával az a helyzet, hogy meg kell találni a megoldást, majd el kell kezdeni használni. Aki nem tud hiteles fenntarthatósági megoldásokat felmutatni, az versenyhátrányba kerül, nagyon sok iparágban az egyik leggyorsabban növekvő szegmens.

A szakértő beszélt arról is, hogy van olyan 5 fókuszterület az üzleti megoldásokban, amiből legalább egyet mindenki tud hasznosítani a saját vállalkozásában. Létrehoztak egy körforgásos gazdaság platformot az ITM-mel és a holland nagykövetséggel együtt, ez segít eljutni a fenntartható megoldások megtalálásához. Egy konkrét példát említve a cél az, hogy egy-egy alkatrész hibája miatt ne kelljen pár évente lecserélni a háztartási készülékeinket.

chikán attila
ifj. Chikán Attila

A kormány 8 pontja

Dr. habil. Boros Anita, építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár előadásában elmomndta, hogy a körforgásos gazdaságra való áttérés egy komoly feladat a kormány oldaláról.

A fenntarthatósággal többféle aspektusból foglalkozunk, és igyekszünk a cselekvési tervekben is hosszú távú pontokat kitűzni.

A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben 8 olyan pontot fogalmazott meg a magyar kormány, ami a körforgásos gazdaságra és a fenntarthatóságra való átállást támogatja:

1. Hulladékkezelés

Az államtitkár elmondta, hogy: "Az egyik legdrasztikusabb változtatást a hulladékgazdálkodásban kell elérni. Ennek egyik lépéseként az illegális hulladéklerakás megelőzését célzó intézkedéseket indított el a kormány. Egymásra épülő intézkedésrendszerekre van szükség, ehhez tartozik például, hogy egy egyén, vagy önkormányzat meg tudja védeni a tulajdonát attól, hogy azon helyezzenek el illegálisan hulladékot.

Szeretnénk azt is elérni a körforgásos gazdaság megteremtése érdekében, hogy több lehetőség legyen a szelektív hulladékgyűjtésre.

– tette hozzá Boros Anita.

2. Betiltjuk az egyszer használatos műanyagokat

Gazdasági szempontból és környezetvédelmi szempontból is káros, hogy egyes termékeket egyszer használatos életciklusra gyártanak. Ennek okán 10 terméket tiltanánk be. 

MÁJUS ÓTA 30%-KAL EMELKEDETT AZON ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ TERMÉKEK ARÁNYA, AMELYEK KI TUDJÁK VÁLTANI EZEKET, ÉS 30%-KAL CSÖKKENTEK EZEKNEK AZ ÁRAI.

Az államtitkár elmondta, hogy betiltják az egyszer használatos fesztiválpoharakat is, mivel úgy látják, hogy bevált az úgynevezett repoharak használata.

3. Folyók védelme

A vizekben nagyon sok olyan hulladék van, ami külföldről érkezik és kerül a Tiszába, Bodrogba, Szamosba. Ezeket hálós szerkezetekkel próbálják összegyűjteni, főleg az Ukrajnából származókat, amelyeket valamely illegális hulladéklerakóból bemosott a víz. Azt a pént, amit erre a fordítanak, abból meg tudnánk építeni egy gátat.

Boros Anita
Boros Anita

4. Energiahatékonysági fejlesztések

Zöld Nemzeti Bajnokok programban a mikro-, kis-, és középvállalatok energiahatékonysági tecnológiafejlesztésére biztosítanak kereteet. A támogatás mértéke: 20-400 millió forint.

5. Faültetési program

Az államtitkár előadásában elmondta, hogy 2021-ig 150 ezre hektár védett természeti területen gondoskodnak az élőhelyek helyreállításáról. 2020-tól kezdődően pedig évente 1 millió fát ültetnek. 

6. A következő 10 évben meghatszorozzuk a naperőművek kapacitását

2030-ra az előállított villamosnergia 90%-ban széndioxid mentes lesz. A villamosenergia-szektor dekarbonizálásában kulcsszerepet tölt be Paks 2. Továbbfejlesztik a naperőművek banki finanszírozását is. 

7. Támogatni fogjuk az olcsóbb elektromos autókat

Kidolgoztak egy támogatási renszert, és a töltők telepítését is célul tűzték ki, ehhez kapcsolódóan a műszaki követelmények felülvizsgálatát javasolják. Illetve elindították a Zöld Busz Programot. 

8. Zöld kötvénykibocsátás

Rendkívül sikeres termék volt, hogy az ÁKK által 1,5 milliárd euró értékben 15 éves zöld kötvényeket bocsátottak ki. A zöld államkötvényt nagyrészt vagyonkezelők (72%), bankok (11%), biztosítási, vagy nyugdíjalapok (9%), fedezeti alapok (4%) és egyéb szereplők (4%) vásárolták meg. 

Forrás: Portfolio