Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Itt az új bértámogatási program: 100 ezer forintot is átvállalhat az állam

Az új programmal 25 ezer alacsonyan képzett vagy 25 év alatti juthat munkához a kormány tervei szerint.

Új bértámogatást hirdetett a kormány: legfeljebb havi 100 ezer forintot vállalnak át a bérköltségből minden alacsony képzettségű vagy 25 év alatti álláskereső alkalmazása esetén. A programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) összesen több mint 12 milliárd forint forrásigénnyel indította és október 15-től lehet igényelni a bértámogatást.

Az ITM szerint a támogatás mértéke teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetében havonta a bérköltség (bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó) 50 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint lehet. A minisztérium szerint így a munkaadók álláskeresőnként összesen akár félmillió forint támogatásban is részesülhetnek, részmunkaidős foglalkoztatás esetén a támogatási plafon arányosan változik.

Az RTL híradójának Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 25 ezer kevésbé képzett álláskeresőt juttathatnak munkalehetőséghez október közepétől. Az RTL ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy másfél hónapja még akár havi 200 ezer forintot is biztosítottak egy fiatal foglalkoztatásához a kormány előző programjában. A csatornának megszólaló munkaadók a meglévő állások megőrzéséhez várnak segítséget, különben szerintük újabb elbocsátási hullám fenyeget. A kormány azt írta, lépnek, ha szükséges.

Forrás: HVG