Csongrád Megyei Iparszövetség

Ezt kell tudnia a veszélyhelyzet alatti távmunkáról!

A veszélyhelyzeti távmunka alatt a munkaadó adómentes “rezsi-átalányban” részesítheti a munkavállalót, de tételes költségelszámolás is alkalmazható – írja az új szabályozásól az Andersen Magyarország közleményében.
 
November 12-én lépett hatályba a 487/2020. számú kormányrendelet, amely a távmunka és az ahhoz kapcsolódó munkáltatói kompenzáció terén kedvező lehetőséget teremt a veszélyhelyzet idejére – írja az adó- és jogi tanácsadó iroda a közleményében.

A veszélyhelyzet idejére a Munka Törvénykönyve szabályaitól eltérően is megállapodhat a munkáltató a munkavállalóval távmunka végzésben. Így a home office távmunkává alakítható jogilag is a veszélyhelyzet idejére.

A kormányrendelet kitér arra is, hogy a fentieknek megfelelő távmunka esetén a munkavédelmi szabályoktól is el lehet térni a veszélyhelyzet idején, ugyanakkor a munkáltatónak tájékoztatnia kell a munkavállalót a biztonságos munkakörülmények szabályairól és a munkavégzés helyét a munkavállalónak ezt figyelembe véve kell megválasztania. Ez az eltérési lehetőség jelentős könnyítés a veszélyhelyzet ideje alatt.

Rezsiátalányt kaphat a munkavállaló

Adómentes “rezsi-átalányban” is részesítheti a munkavállalót a munkáltató – emelik ki a szakértők a közleményben.

Amennyiben távmunka megállapodás születik a felek között, a Személyi jövedelemadó törvény (Szja tv.) rendelkezéseitől eltérően a veszélyhelyzet fennállása alatt végzett távmunka idejére igazolás nélkül elszámolható költség a szerződésben foglalt összeg, de legfeljebb a minimálbér 10 százaléka. Ez 2020-ban havi 16 100 forintot jelent, de ha csak a hónap egy részében állt fenn a távmunka megállapodás, akkor ezt arányosítani szükséges. További feltétel, hogy az Szja törvényben foglalt tételes költségelszámolást ne alkalmazzák a felek a távmunkára.

Költségelszámolás is alkalmazható

Az adótanácsadó véleménye szerint a Munka Törvénykönyve szerinti távmunka megállapodás azt a lehetőséget is megnyitja a felek számára, hogy az Szja tv. távmunkára vonatkozó tételes költségelszámolás is alkalmazható legyen a veszélyhelyzet ideje alatt.

Így amennyiben a “rezsi-átalánynál” magasabb az Szja tv. által elismert távmunka költségek mértéke – például az internet szolgáltatás teljes díja, a fűtés-, villany-költségek arányos elszámolása, esetleg az otthoni munkavégzési helytől eltérő helyiség bérleti díja (közösségi iroda, napi irodabérlés) -, akkor az átalány helyett e költségek megtérítése is megtörténhet adómentesen – írják a szakértők.

Forrás: Napi.hu