Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Megvan a Brexit-megállapodás, mutatjuk a részleteket

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió megállapodásra jutott a jövőbeni kereskedelmi, üzleti és gazdasági kapcsolatrendszerükről – jelentették be csütörtökön a felek. A bejelentés lényege, hogy vám- és illetékmentességre épülő szabadkereskedelmi megállapodás jött létre. Ezzel a négy évvel ezelőtti Brexit-népszavazás óta tartó folyamat végére kerülhet pont.

Véget érhet a Brexit miatt évek óta tartó politikai és gazdasági bizonytalanság. A londoni miniszterelnöki hivatal ugyanis csütörtök délután közölte:

MEGÁLLAPODÁS SZÜLETETT AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ JÖVŐBENI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK FELTÉTELEIRŐL.

A megállapodás csupán néhány nappal az év végi határidő előtt jön létre, és a gazdasági zavarokkal kapcsolatos legnagyobb félelmeknek vethet véget. A hónapokon át zajló tárgyalások után létrejött megállapodás meghatározza a január elsejét követő, lazább kapcsolat feltételeit.

Nagy-Britannia az idei év végén mind az EU egységes piacáról, mind pedig a vámunióból kilép. A vállalkozásoknak csupán néhány hetük maradt a megállapodáshoz való alkalmazkodásra.

A megállapodás lényege, hogy mindkét fél továbbra is vámmentesen kereskedik, ám az exportőröknek és importőröknek komoly bürokratikus teherrel kell megküzdeniük.

A megállapodás kimondja azt is, hogy megszűnik a munkavállalók szabad áramlása a két gazdaság között, és a szolgáltatások kereskedelme jelentősen csökken. London hatalmas pénzügyi központjának pedig már nincs garantált hozzáférése az európai piacokhoz.

A megállapodást még ratifikálnia kell a brit parlamentnek és az Európai Parlamentnek is.

Lássuk a részleteket!

A hozzávetőleg kétezer oldalas megállapodás teljes szövegét várhatóan a következő napokban teszik közzé. A Downing Street csütörtöki tájékoztatása szerint az átfogó egyezményen belül

VÁM-, ILLETÉK- ÉS KVÓTAMENTESSÉGRE ÉPÜLŐ SZABADKERESKEDELMI MEGÁLLAPODÁS IS LÉTREJÖTT.

Boris Johnson miniszterelnök szóvivője hangsúlyozta: ez az első ilyen jellegű szabadkereskedelmi szerződés, amelyet EU külső országgal kötött, és mindkét fél számára ez az eddigi legnagyobb értékű kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás.

A jövő héttől – a brit EU-tagság januári megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejárta után –

AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG BESZÜNTETI AZ EMBEREK SZABAD MOZGÁSÁT BIZTOSÍTÓ UNIÓS SZABADSÁGJOG ÉRVÉNYESÍTÉSÉT, ÉS PONTOZÁSOS ELBÍRÁLÁSI RENDSZERRE ÉPÜLŐ BEVÁNDORLÁSI SZABÁLYOZÁST LÉPTET ÉLETBE.

A jövő héttől életbe lépő új brit bevándorlási szabályok alapján azok az EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen laknak az Egyesült Királyságban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért – kell folyamodniuk a brit hatóságokhoz; ennek benyújtási határideje 2021. június 30.

A jövő év első napjától az EU-országokból és az unión kívülről újonnan érkezőkre egységes bevándorlási szabályozás lép életbe, amely – főleg a jelentkezők szakképzettsége és angol nyelvtudása alapján – pontozásos kritériumrendszert alkalmazva bírálja majd el a letelepedési kérelmeket – írja az MTI Boris Johnsonra hivatkozva.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó – vagyis éppen egy hét múlva lejáró – átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.

Az egyezmény elmaradása azt jelentette volna, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme január 1-től, vagyis jövő péntektől a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járt volna a kereskedelmi forgalomban.    

AZ ÁTTÖRÉS NEM KIS RÉSZBEN A HALÁSZATI VITÁBAN ELÉRT KOMPROMISSZUM EREDMÉNYE.

A Downing Streeten tartott csütörtök esti sajtóértekezletén Boris Johnson elmondta: a megállapodás alapján az Egyesült Királyságra jutó részarány a brit területi vizeken kifogható halmennyiségből a jelenlegi hozzávetőleg 50 százalékról öt és fél év alatt kétharmadhoz közeli szintre emelkedik, utána pedig a tudományos, környezetvédelmi és állománymegőrzési meggondolásokon túl megszűnnek az elvi mennyiségi korlátok.

A vitarendezési és jogalkotási mechanizmus ügyében a londoni tájékoztatás szerint sikerült érvényt szerezni annak a brit célkitűzésnek, hogy az Európai Unió bíróságának ne legyen ügydöntő hatásköre a brit törvényhozási folyamatra.

Mit mondanak a felek?

Ursula Von der Leyen Michel Barnier-vel, az EU főtárgyalójával közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a nehéz, hónapokon át tartó tárgyalások után létrejött megállapodás biztosítani fogja, hogy az unióból kilépett Egyesült Királyság a jövőben is szoros partnere marad a huszonhét tagországból álló Európai Uniónak.    

„Érdemes volt küzdeni a megállapodásért, most ugyanis olyan egyezségünk van az Egyesült Királysággal, amely megvédi az európai érdekeket, szavatolja a tisztességes versenyt, és kiszámíthatóságot biztosít az emberek, köztük az európai halászok számára” – fogalmazott.    

A bizottsági elnök egyebek mellett elmondta, a megállapodás nemcsak az áruk és szolgáltatások kereskedelmére terjed ki, hanem az EU érdekeit szolgáló egyéb területek széles skálájára is. Ilyen a beruházások védelme, az egyenlő versenyfeltételek biztosítása, az állami támogatások rendszere, az adók átláthatósága, a légi és közúti szállítás szabályozása, a halászati kérdések, az adatvédelem kölcsönös szavatolása és a társadalombiztosítás koordinációja. Fenntartja továbbá a vámmentességet, és nulla kvótát ír elő minden olyan árura vonatkozóan, amely megfelel a származási szabályoknak.    

Mindkét fél elkötelezte magát a környezetvédelem, az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett, a szociális és munkavállalói jogok, illetve a kötelező érvényű vitarendezési mechanizmus biztosítása mellett – közölte.    

Kiemelte, a felek megállapodtak az EU és az Egyesült Királyság vizeiben élő halállomány közös kezelésének új keretrendszerében. Az Egyesült Királyság a jövőben is fejleszteni tudja halászati tevékenységét, miközben védelemben részesül az európai halászok megélhetése és a természeti erőforrások egyaránt.    

Arról is tájékoztatott, hogy a külpolitikára, a külső biztonságra és a védelmi együttműködésre nem terjed ki a megállapodás, mivel az Egyesült Királyság nem akart tárgyalni ezekről a területekről. Ez azt jelenti, hogy január 1-jétől az Egyesült Királyság és az EU között nem lesz keret a külpolitikai kihívásokra adott közös válaszok kidolgozására és összehangolására, például szankciók bevezetésére unión kívüli országok állampolgáraival vagy gazdaságaival szemben – tette hozzá von der Leyen.    

Michel Barnier az MTI beszámolója szerint kijelentette,

a megállapodás a szabadkereskedelmi egyezmények új generációját jelenti, amely teljesen új partneri viszonyt

és gazdasági kapcsolatokat alakít ki az Egyesült Királysággal. A „végtelenül összetett és mindezidáig példanélküli” megállapodás Nagy-Britanniának a független tengerparti állam státusát biztosítja, ugyanakkor megvédi az uniós halászok jogait is – közölte.    

„Érdekeink védelme mindvégig a tárgyalások középpontjában állt, és örülök, hogy ezt elérni maradéktalanul sikerült” – fogalmazott.    

Most az Európai Parlament és a Tanács feladata, hogy véleményt mondjanak a megállapodásról. Az Európai Bizottság ezért felkéri az Európai Parlamentet (EP), hogy adja beleegyezését a megállapodáshoz, az uniós bizottság továbbá reményét fejezi ki, hogy az EP jóváhagyását követően a Tanács a lehető leghamarabb meghozza a megállapodás megkötéséről szóló döntését – tette hozzá az uniós főtárgyaló.

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről létrejött megállapodás

a legnagyobb értékű szabadkereskedelmi egyezmény, amelyet London valaha kötött

– mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson kiemelte, hogy a szabadkereskedelmi megállapodás hozzávetőleg évi 660 milliárd font értékű kétoldalú kereskedelem feltételrendszerét rögzíti. Ezt a megállapodás létrejöttét bejelentő nyilatkozatban a brit kormányfő hivatala is kiemelte. A Downing Street közleménye hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelmének értéke tavaly 668 milliárd font (267 ezer milliárd forint) volt.

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke közleményében hangsúlyozta: a mindkét fél érdekét szolgáló megállapodás, amelyet kézhez vételét követen az EP alaposan megvizsgál, alapot jelenthet egy új partnerség megteremtéséhez az Egyesült Királysággal.    

Sajnálatát fejezte ki, hogy a tárgyalások elhúzódása és a késői megállapodás nem teszi lehetővé az EP számára az egyezség megfelelő ellenőrzését az év végéig tartó határidő előtt. Kijelentette: az Európai Parlament készen áll arra, hogy felelősségteljesen cselekedjen az állampolgárokat és a vállalkozásokat érő zavarok minimalizálása, valamint a megállapodás nélküli időszak negatív következményeinek megelőzése érdekében. Az EP illetékes szakbizottságai a jövő év elején vizsgálják meg a megállapodás szövegét, mielőtt az EP plenáris ülésén döntene arról, hogy hozzájárulását adja-e az aláírásához – közölte az EP elnöke.    

Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke közleményében jelentős lépésnek nevezte a megállapodás létrejöttét a jövőbeli kapcsolatok kialakítása szempontjából.    

„Polgáraink és vállalkozásaink számára a legjobb hír a szomszédunkkal, barátunkkal és szövetségesünkkel megkötni tervezett átfogó megállapodás születése” – fogalmazott.    

A kihívást jelentő tárgyalások lezárásával a folyamatnak még nincs vége, itt az ideje, hogy az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament is elemezze a tárgyalók szintjén elért megállapodást, még mielőtt zöld jelzést adnának az aláíráshoz – tette hozzá Michel.

A brit kormány csütörtök este bejelentette, hogy a londoni alsóház december 30-án soron kívüli ülésen vitatja meg az Európai Unióval elért egyezményt és szavaz is róla.

Forrás: Portfolio