Csongrád Megyei Iparszövetség

Jönnek az új EU-pályázatok, egyre több a jel

Az utóbbi napokban két kiemelten fontos jogszabály is megjelent a Magyar Közlönyben a 2021-2027-es uniós ciklus lebonyolításával kapcsolatban és egy szakmai roadshow-n is elhangzott az, hogy rövidesen jönnek az új ciklus első pályázatai.
 

A minap megjelent a Magyar Közlönyben a 2021-2027-es időszak egyik alapjogszabálya, a források felhasználásának rendjét rögzítő 256/2021. (V. 18.) számú közel 100 oldalas kormányrendelet, amelynek lényegéről tegnap már bővebben írtunk és a hivatalos uniós pályázati oldalon is kitettek egy összefoglalót róla, továbbá az oldal alján egy 23 oldalas tájékoztatót is.

A május 20-i Közlönyben jelent meg „A 2021–2027 programozási időszakra rendelt források felhasználására vonatkozó uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatási szabályokról” című, 258/2021. (V. 20.) számú 10 oldalas kormányrendelet is, amely szintén alapvető fontosságú az új uniós ciklus kapcsán.

Mindezek már jól érzékeltetik, hogy közelednek az első új uniós pályázatok és ezt erősítette meg csütörtökön György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára egy kecskeméti eseményen, amelyen az mondta, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program új ciklusbeli változatában, a GINOP Pluszban gyors indulás lesz, amelynek keretében jelentős forrásokat hirdetnek meg a következő hónapokban. Az MTI tudósításában példaként említette, hogy a tervek szerint 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban benyújtott pályázatok elbírálása legfeljebb 45-60 napig tart.

Azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt 30 évben 15 évenként értek el annyi – csaknem 20 ezer – vállalkozást fejlesztési programjaikkal, mint amennyire a következő másfél évben készülnek. Eddig akár napokig is tarthatott eligazodni a kedvezményes hitelek, támogatások, képzések és tanácsadók között, míg a megújult vállalkozói információs portál (VALI) segítségével ez az idő lényegesen csökkent, “mindössze három kattintásra rövidült” – jegyezte meg.

A 2021-27-es időszakra vonatkozó, hamarosan megjelenő GINOP Plusz pályázatainál csökkenő adminisztratív terhekre lehet számítani, gyorsabb lesz a támogatási szerződések létrehozása, a források biztosítása – mondta.

Forrás: Portfolio