Csongrád Megyei Iparszövetség

Kiderült, kik adják a legalacsonyabb fizetést Magyarországon

A minimálbért vagy garantált bérminimumot kereső munkavállalók döntő része, 80–85 százaléka a hazai tulajdonban lévő kkv-knál dolgozik – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs jelentéséből.

Minél kisebb egy adott cég, a dolgozóik annál nagyobb aránya keres minimálbért vagy a garantált bérminimum körüli összeget. A nagyvállalatoknál alig jellemző a minimálbér fizetése. Régiós összevetésben elmondható, hogy a déli és keleti megyékben a legmagasabb a minimálbért és garantált bérminimumot kereső munkavállalók aránya, ezen térségekben a foglalkoztatottak közel negyede keres a szabályozott bérek körül, írja az MNB.

Legnagyobb számban a kereskedelmi, feldolgozó-, valamint építőipari vállalkozásoknál dolgoznak minimálbért és garantált bérminimumot kereső munkavállalók. Ezekben az ágazatokban a legmagasabb a kkv-k által foglalkoztatottak aránya:

  • a kereskedelem és gépjárműjavítás ágazatban több mint 330 ezren,
  • a feldolgozóiparban 285 ezren,
  • míg az építőiparban 171 ezren dolgoznak kis-és középvállalkozásoknál.

Mindezek mellett a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás, valamint a szakmai, tudományos tevékenységet végzők szembesülhetnek a leggyakrabban a kötelező legkisebb bérekkel.

Forrás: Portfolio