Csongrád Megyei Iparszövetség

Az elejétől nézhettük végig a gyártási folyamatot a Florinnál – Fotók

Öt helyszínen fogadtak péntek délután és este a Gyárak Éjszakája című programban látogatókat Csongrád-Csanád megyében, lapunk a szegedi Florin üzembejárásán csatlakozott az egyik csoporthoz. Az alapanyag beérkezéstől kezdve kísérhettük végig a teljes gyártási folyamatot.
Óriási volt az érdeklődés a Florinnál, négy órakor indult az első turnus, este 8-kor az utolsó, az első kettő és befejező három a maximális, 20 fős létszámmal. Családok is érkeztek, kisebb, nagyobb gyerekekkel, Nógrádi Norka például édesanyjával, Szénási Mónikával. Az elméleti gyárbemutató és a munkavédelmi felkészítés után beöltöztek a látogatók, és az alapanyag bekeverésétől végigkísérték a gyártást.

Flakonfújó

László Jenő fejlesztési csoportvezetőtől megtudtuk, volt olyan rekord hét a járvány csúcsán, amikor 360 tonna lédig termék készült, szinte kizárólag csak fertőtlenítő. Kis kiszerelésben most is töltötték az egyik soron, de a elmúlt hetek termelésének már csupán 20 százaléka volt fertőtlenítő. Egy másik csarnokban kozmetikai termékek készültek, egy harmadikban, az aeroszol üzemben pedig éppen légfrissítőket töltöttek.

Vannak már flakonfúvó gépei is a Florinnak, a járványban akkora volt a flakonhiány, hogy ezeket a gépeket meg kellett vásárolni, hogy biztonságos legyen a gyártás. Az egyik látogatóbarát programpontban mindenki magának készíthetett kézkrémet, amit haza is vihetett. Egészen pontosan saját ízlése szerint illatosíthatta az előre kikevert alap „kencét”. Egy úr – ahogy a sorok írója is – az illatosítást inkább a szakértő belsős hölgyekre bízta.

Szappanfőzés

Florin története az ötvenes évek végéig nyúlik vissza: ekkor kezdtek el Szegeden szövetkezeti formában szappanfőzéssel foglalkozni, amit később más kozmetikai termékek követtek. A rendszerváltásra már a három nagy magyar háztartásvegyipari és kozmetikai gyártó egyike volt, de idővel lemaradt a versenyben, 2011 végére fizetésképtelenné is vált. Ekkor érkezett a vállalathoz a szakmát és a piacot jól ismerő Barta Attila. A Florint eredetileg bérgyártással akarta megbízni, ám végül megvásárolta a nagy múltú, de veszélybe került társaságot. 2015 már szerény nyereséggel zárult, 2018 óta pedig a kétmilliárd forintot is meghaladta az árbevétel. Ilyen fejlődési szakaszban találkozott a cég a 2020 tavaszán kirobbant koronavírus-járvánnyal.