Csongrád Megyei Iparszövetség

Az OTP kiszámolta, ez vár Magyarországra a háború árnyékában

Két százalékkal csökkentheti a magyar növekedést az ukrán háború az első durva becslések szerint.

Viszonylag kis mértékben függ a magyar gazdaság az ukrán és orosz gazdaságtól, ennek ellenére kisebb növekedésben és magasabb inflációban kell megfizetnie a magyar gazdaságnak is az orosz agresszió árát. A gazdasági elemzőket is sokként érte az orosz-ukrán háború, az arra adott az egész világot felölelő orosz gazdaság ellen irányuló szankciókról nem is beszélve – így ma még nagyon nem látható, hogy pontosan milyen számszerűsíthető hatásai lesznek az inváziónak a magyar gazdaságra.

Az első becsléssel az OTP állt elő: a háború kitörése előtt hat százalékos gazdasági növekedést vártak 2022-re a magyar gazdaságra – ez a mostani rendkívül bizonytalan becslésük szerint két százalékponttal is kisebb is lehet – vagyis a magyar gazdaság még így is négy százalékkal nőhet.

A visszaesés fele – a GDP egy százalékára rúgó negatív hatás – külkereskedelemből gyűrűzhet be. Viszonylag alacsony a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok intenzitása, a magyar kivitel alig három százaléka megy Ukrajnába és Oroszországba, míg a behozatalból a két ország részesedése 4,5 százalék – az orosz energiaimportnak köszönhetően.

A két országba irányuló kivitel 80-90 százaléka lehetetlenülhet el a háború és a szankciók miatt, ami fájdalmas lehet az érintett cégeknek.

Az importban viszont kisebb visszaesés várnak arra számítva, hogy a gáz- és olajszállítások fennmaradnak embargó ellenére is.

Pénzügyileg is megérzi az ország a háborút – ezt látjuk a forint 6-7 százalékos leértékelődésben. Arra számítanak az OTP elemzői, hogy a leértékelődés, a növekvő kockázatok magasabb inflációhoz vezetnek. A jegybank kénytelen lesz  kamatát emelni  – ez viszont a hitelezés növekedését fogja vissza, emiatt korábban becsültnél kevesebb beruházás valósulhat meg – ennek szintén lesz növekedést fékező hatása.

A magyar gazdaság tavaly 7,1 százalékkal nőtt és  egyértelműen a káros túlfűtöttség jeleit mutatta, a megugró inflációval a romló fizetési mérleggel, a magas államháztartási hiánnyal és magas államadóssággal fűszerezve. A gazdaság a háború miatt ugyan lassabb növekedési pályára áll – de ez még nem jelenti azt, hogy romló egyensúlyi mutatókon érdemben tud javítani a kormány – leszámítva az egy államadósságot, amely idén jelentősebben csökkenő pályára állhat. Ugyanakkor az infláció még magasabb lesz és kétségek merülhetnek fel a költségvetési szigorítással kapcsolatban is.  

Forrás: Népszava