Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Még egy év haladékot kaphatnak az uniós kormányok a költségvetési szigor alól

Erre utalt sajtóértekezletén Paolo Gentiloni. Az Európai Unió pénzügyi biztosa szerint elképzelhető, hogy az Ukrajna elleni háború miatt nem vezetik be újra a maastrichti kritériumokat január elsején, mert ezzel nehéz helyzetbe hoznák az egész Európai Uniót.

„Az ukrajnai háború valószínűleg negatív hatást gyakorol az EU-tagállamok növekedésére: a pénzügyi piacokra nézve lehetnek kellemetlen következményei , az energiaárak tovább növekedhetnek, a szállítási láncok egyre gyakrabban akadozhatnak, ezenkívül gyengülhet a bizalom is” – jelentette ki Paolo Gentiloni. A Politico utal rá, hogy az Európai Bizottság már az ukrajnai háború előtt is lefelé módosította az uniós növekedési mutatót: 4% az előrejelzés. Ehhez jön még a gyorsuló infláció: a februári szám 5,8% volt. Paolo Gentiloni a reményét fejezte ki, hogy a negatív tendenciák nem akadályozzák a helyreállítási trendet, de lassíthatják azt.

Az államadósság 92%

A maastrichti kritériumok szerint az államadósság nem haladhatja meg az éves GDP 60%-át, a költségvetés hiánya pedig a 3%-ot. A pandémia miatt minden országban romlottak a számok, hiszen a GDP-növekedés negatív lett, míg a kormányok hatalmas összegeket fordítottak a gazdaság és a családok támogatására. Brüsszelben már az ukrajnai háború előtt is azzal számoltak, hogy az államadósság mértéke alig csökken: 89% lesz átlagosan az év végén. Az ukrajnai háború miatt mindez még rosszabbul alakulhat.

Ráadásul a 92% csak átlagos érték, de sok országban meghaladja az államadósság az éves GDP 100%-át. Nemcsak Olaszországban, ahol ez már réges-régen így van, hanem Belgiumban, Cipruson, Franciaországban, Görögországban , Portugáliában és Spanyolországban is.

Ha a fukar országok nem járulnának hozzá, hogy még egy évre jegeljék a maastrichti kritériumokat, akkor sem kell nagyon aggódnia a nagy államadósággal küszködő tagállamoknak – írja a Politico. A bizottságnak ugyanis van B-terve. E szerint nem vennék véresen komolyan a kritériumok betartását jövőre sem, különösen, mivel a tagállamok jelentős beruházásokat terveznek a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ezt pedig valamiből finanszírozni kell. Ezért aztán nem kérnék számon a maastrichti kritériumok teljesítését, ha az uniós kormányok elfogadható tervet produkálnak arra, hogy a jövőben miképp szeretnék elérni az államadósság csökkentését.

Ha túl szigorúan számon kérnénk a kritériumok teljesítését, akkor ezzel fenyegetnénk az érintett gazdaságok növekedését – írja az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos friss jelentése. „Minden tagállam pénzügyi terveinek az illető ország körülményeit kell tükröznie” – hangsúlyozta Valdis Dombrovskis. Az Európai Bizottság alelnöke szerint nem uniformisra van szükség, hanem arra, hogy minden uniós tagállam méretre szabott költségvetéssel rendelkezzen.

Forrás: hvg