Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Hogyan indíts egyéni vállalkozást? Útmutató lépésről lépésre!

Vállalkozásban gondolkodsz? Esetleg kiváltottad a vállalkozóit, de nem tudod merre tovább? A legtöbb kezdő számára a legjobb az egyéni vállalkozás, ami még egy teljesen átlagos ember számára is átlátható dolog. Az adózás tekintetében a legjobb, ha valaki KATA-sként indul neki, hiszen itt alacsony kiadásra kell számítani, cserébe viszont minden ellátásra jogosult leszel. De lássuk, hogyan érdemes elindítani az egész folyamatot!

Vállalkozás tudnivalók

Ahhoz, hogy vállalkozó lehess, nem kell sok mindent tenned, hiszen tulajdonképpen ügyfélkapunk keresztül bármit el tudsz intézni. Azonban a kezdetekben mindenképpen ajánlott könyvelő segítségét kérni, főként, ha nem vagy tisztában a dokumentumok kitöltésével és az adózással kapcsolatban. A szakember tanácsot tud neked adni azzal kapcsolatban, hogy mi a legjobb megoldás a számodra.

A legtöbb esetben a KATA-s egyéni vállalkozás éri meg, hiszen ez fix 50.000 vagy 75.000 Forint, attól függően, hogy mennyire magas összeget szeretnél fizetni. Az alacsonyabbnál azonban fontos tudni, hogy bár nyugdíjat kapsz majd utána, jóval kevesebb összeget, mint például a 75.000 Forintos havi fizetésnél. Ettől függetlenül mindegyik beletartozik az aktív évekbe, előbbi azonban kisebb arányban. Az, hogy melyik éri meg neked a jobban, csak rajtad múlik, de a részletekről érdemes tájékozódni, mielőtt belevágnál.

Vállalkozó bankszámla nyitása

Bár alanyi adómentes egyéni vállalkozás esetében nincs szükség külön számlát nyitni, azért a legtöbb esetben hasznos megoldás lehet. A vállalkozás tudnivalói közé tartozik az is, hogy amennyiben nincs egyéni vállalkozói bankszámlád, abban az esetben adóellenőrzés során a teljes privát számlaforgalmat átnézik. Mindenki el tudja dönteni maga, hogy megéri-e neki, hogy mindent tudnak róla, esetleg egy csekély számlavezetési díj ellenében inkább új számlát nyit.

A székhely kiválasztása

Minden esetben szükség lesz egy székhelyre, ahol ki kell tenni a kapura, a postaládára, esetleg a kapucsengőre a nevet, hiszen a vállalkozáshoz köthető hivatalos papírok csak így tudnak megérkezni. Ha azonban a lakhóhelyed lesz az a cím, akkor tulajdonképpen semmit sem kell tenned. Fontos azonban, hogy haszonélvezetről van szó, esetleg szülői házról, akkor beleegyező nyilatkozatra van szükség a tulajdonostól.

A tevékenységi kör kiválasztása

Oké, eldöntötted, hogy egyéni vállalkozó szeretnél lenni, de vajon milyen tevékenységet fogsz végezni? Számos végzettség nélküli változat létezik, akadnak azonban olyanok is, amik bizony engedélykötelesek. Érdemes tehát ezt is alaposan átnézni, hiszen nem mindenki lehet műkörmös, de bárki végezhet marketing tevékenységet.

Kamarai regisztráció

Ha minden megvan, akkor be kell regisztrálnod az Iparkamarához, akiknek évente 5.000 Forintot kell fizetned. Mindenképpen fontos, hogy a helyi illetékes irodához jelentkezz be, hiszen minden megyének megvan a saját rendszere. Kelleni fog a székhely, az adószám, illetve a bankszámlaszám. Végezetül pedig ki kell nyomtatnod az űrlapot, amit aztán aláírást követően fel kell adni a meghatározott címre.

Összegezve

Az egyéni vállalkozás elindítása nem igényel hatalmas szakmai tudást, tulajdonképpen az ügyfélkapunk keresztül majdnem mindent el lehet intézni. Emellett kelleni fog egy új bankszámla, egy székhely, illetve ne feledkezz meg beregisztrálni az Iparkamarához, akiknek aztán el kell utalni az éves 5.000 Forintos díjat.

Forrás: Femcafe