Pont ezért lesz iszonytatóan nehéz az előttünk álló pár év, mert a szűkös munkaerő-kínálat mellett, ami folyamatosan nyomás alatt tartja a béreket, szinte lehetetlen küldetésnek ígérkezik az infláció elleni küzdelem. A munkavállalók alkupozíciója ma lényegesen erősebb, tehát az ár-bér egyhamar nem fog eltűnni.

A béreket kordában kell tartani és a megélhetési válságot is el kell kerülni

Nagy kérdés, hogy ebben a küzdelemben mennyire lesznek partnerek a szakszervezetek, amelyek folyamatosan azért harcolnak, hogy reálértéken ne veszítsenek a munkavállalók. Márpedig erre utalt Nagy Márton is nemrégiben, hogy amíg ez így marad, addig eredménytelen lesz minden próbálkozás, ami arra irányul, hogy a fogyasztói árindex lassuljon. 

Németh Dávid szerint ugyan a bértárgyalásokon a szakszervezetek és a munkaadók tárgyalása alapján dől el például a minimálbér összege, de szerinte sok múlik az államon is, hogy mennyire erőlteti a béremeléseket. A miniszterelnök péntek reggeli szokásos rádióinterjúja ezt a visszafogottabb bérpolitikát valószínűsíti, de az igazán érdekes az lesz, amikor szeptemberben megkezdődnek a minimálbér-tárgyalások. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma idén ismét nehezebb fordulókat ígér.